Vaya Con Dios: Η μεγάλη επιστροφή

Οι Vaya con Dios, με «ηγέτιδα» την 70χρονη σήμερα τραγουδίστρια Dani Klein, ήταν ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90 και του 2000. Είχαν διεθνή επιτυχία και πούλησαν εκατομμύρια άλμπουμ χάρη σε επιτυχίες όπως τα «Nah Neh Nah», «What’s a Woman» και «Puerto Rico». Η Klein είναι το μόνο από τα τρία ιδρυτικά μέλη των Vaya Con Dios που είναι ακόμα εν ζωή. Φέτος συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Thierry Plas και τον μπασίστα François Garny για να κυκλοφορήσει νέα μουσική. Τον Ιανουάριο, η διεθνής καλλιτέχνης παρέλαβε βραβείο Lifetime Achievement εκ μέρους του συγκροτήματος στα Music Industry Awards (MIAs), το οποίο παρέλαβε φανερά συγκινημένη και ερμήνευσε ζωντανά την επιτυχία «Just a Friend of Mine».

Vaya-Con-Dios-4

Vaya con Dios ξανά
Ολα ξεκίνησαν όταν δύο φίλοι μουσικοί, ο Dirk Schoufs και ο Willy Lambregt, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μουσική για τα εγκαίνια ενός νέου καταστήματος και έφεραν μαζί τους την Klein για να ερμηνεύσει. Οι τρεις τους άρχισαν να γράφουν τα δικά τους τραγούδια και ηχογράφησαν ένα demo του «Just a Friend of Mine», ίσως της πιο σαρωτικής τους επιτυχίας.

Ο ήχος τους ενώνει τις αμερικανικές επιτυχίες του jukebox, το γαλλικό chanson, τη soul και τα blues. Μετά από αναμονή και μια καραντίνα το νέο άλμπουμ των Vaya Con Dios, με τίτλο «Shades Of Joy», που κυκλοφορεί από την Panik Records, είναι γεγονός.

Κλείσιμο

Vaya-Con-Dios-2

Η frontwoman, βρέθηκε στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναγκασμένη να παραμείνει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτή η αναγκαστική παραμονή της έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον χρόνο της με έναν διαφορετικό τρόπο. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι φίλοι μου, ο κιθαρίστας Thierry Plas και ο μπασίστας François Garny, βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση με εμένα. Βαριόμασταν στο σπίτι και αρχίσαμε να κάνουμε μουσική μαζί στο στούντιο του Thierry, καθαρά για διασκέδαση. Βοήθησε το γεγονός ότι ζούσαμε κοντά ο ένας στον άλλο: εγώ ερχόμουν με τα πόδια, ο François με το ποδήλατο, και παίζαμε όποτε μας βόλευε, χωρίς πίεση», αποκαλύπτει η Dani Klein

Το αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής διαδικασίας ήταν μια συλλογή από νέα τραγούδια, καθένα από τα οποία φέρει μια μοναδική μελωδία, δημιουργώντας ένα μαγικό μουσικό ταξίδι. Τι έχει αλλάξει μέσα της από το πρώτο άλμπουμ μέχρι σήμερα; «Μουσικά έχουν αλλάξει πολλά. Πλέον με την τεχνολογία έχουμε περισσότερα εφόδια για να κάνουμε τέχνη, από παλαιότερα. Εγώ έχω αλλάξει ακόμα περισσότερο καθώς είμαι μεγαλύτερη και σοφότερη». Έχουν περάσει σαράντα χρόνια από την πρώτη φορά που πρωτοτραγούδησε επαγγελματικά και πλέον ο κόσμος είναι ολότελα διαφορετικός.

Vaya-Con-Dios-5

Τι θυμάται πιο έντονα από αυτήν την πορεία; «Τραγουδώ από την μέρα που γεννήθηκα. Ξεκίνησα να τραγουδώ στο δρόμο τα αγαπημένα μου τραγούδια και μετά θυμάμαι πολύ έντονα την πρώτη φορά που υπέγραψα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Ημουν τόσο ευτυχισμένη», λέει χαμογελώντας. Τι έχει αλλάξει τώρα; «Όλα έχουν αλλάξει πια. Μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή σου και να κάνεις τα πάντα. Στο νέο μου δίσκο η ορχήστρα έστειλε την μουσική από την Βουδαπέστη στο Βέλγιο. Αυτό παλιά δεν γινόταν. Με όλες αυτές τις υπηρεσίες streaming και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει πραγματικά ένας διαφορετικός κόσμος».

Το ότι το άλμπουμ θα εμφανιζόταν υπό το σήμα Vaya Con Dios ήταν σαφές από την αρχή για την ίδια. Δεν θεωρεί τον εαυτό της σόλο τραγουδίστρια ακόμα και σήμερα. «Προτιμώ να είμαι σε μπάντα, είναι μια οικογένεια για μένα. Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και κοινές αξίες και ιδέες. Με τους νέους μου συναδέλφους αισθάνομαι ότι είμαστε συγκρότημα και αυτό με κάνει να θέλω να τραγουδήσω ξανά».

Vaya-Con-Dios-3

Restart
Μέσα στη μέθη της παγκόσμιας επιτυχίας η Dani Klein βρίσκεται στην καλύτερη της στιγμή, «τώρα καταφέρνω να απολαύσω την ζωή περισσότερο. Ανησυχώ πολύ λιγότερο απ’ ό,τι πριν και το γεγονός ότι κανείς δεν μας ανάγκασε να κάνουμε κάτι και ηχογραφήσαμε αυτά τα τραγούδια καθαρά για ευχαρίστηση, κάνει το «Shades of Joy» τον πιο κουλ δίσκο που έχουμε κάνει ποτέ. Ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται πια να το κάνουμε, είναι τόσο απολαυστικό». Χαίρεται σαν μικρό παιδί και τα μάτια της λάμπουν, σαν να ξεκίνησε ξανά μια δεύτερη καριέρα. Οι εκπλήξεις της ζωής δεν σταματούν στους ανθρώπους που την ζουν δυναμικά. Μέσα στην κουβέντα μου αποκάλυψε πως θα κάνει και ένα ντουέτο με Ελληνα καλλιτέχνη, χωρίς όμως να μπορεί να μου πει το όνομα.

Αγαπά πολύ την ελληνική μουσική και μάλιστα έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την χώρα μας.«Θυμάμαι ακόμα την συναυλία που δώσαμε στο θέατρο του Λυκαβηττού. Το μέρος είναι μαγικό και τραγουδούσα κάτω από τα αστέρια της Αθήνας. Τι καλύτερο;». Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μάλιστα να επιστρέψει με μια περιοδεία, καθώς «όλα στη ζωή είναι ανοιχτά». Γιατί όμως ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμα για τους Vaya Con Dios μετά από όλα αυτά τα χρόνια; «Δεν έχω ιδέα, ίσως πρέπει να ρωτήσουμε;», λέει γελώντας.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours