Η επίσημη απάντηση του Δήμου Ξυλοκάστρου για τον θάνατο της υπαλλήλου καθαριότητας

πηγη

Η Δημοτική Αρχή, ύστερα απ’ τη χθεσινή εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης εργαζόμενης μας Ε.Κ., στην οικογένεια της οποίας για άλλη μία φορά εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση μας, οφείλουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα όσα ανυπόστατα και κυρίως αναληθή αναπαράγονται:

  1. Η αείμνηστη Ε.Κ., προσελήφθη από το Δήμο μας με ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας στις 01.07.2022, ως συλλέκτρια απορριμμάτων κλπ., με μισθό πλήρους απασχόλησης.
  2. Η σύμβαση της έληξε στις 30.11.2022, ωστόσο μας είχε δηλώσει ότι, όποτε παρίστατο συγκεκριμένη ανάγκη θα μπορούσε με ευχαρίστηση να ξανα-αναλάβει τα ίδια ή παραπλήσια καθήκοντα.
  3. Κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στο δήμο μας, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των απορριμμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρόμοιες μετεωρολογικές προβλέψεις για το τριήμερο των Θεοφανίων, υπήρξε επιτακτική ανάγκη πρόσληψης εργατικού προσωπικού καθαριότητας για τις εν λόγω ημέρες, καθώς η υπηρεσία Καθαριότητας παρουσιάζει διαχρονικά σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
  4.  Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το αίτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των προηγούμενων όσο και της δικής μας Δημοτικής Αρχής.
  5. Εν συνεχεία, ο Δήμος μας ανακοίνωσε προς τους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού έως πέντε (5) ημερομισθίων το μήνα, όπως ισχύει από την κείμενη νομοθεσία.
  6. Κατ’ ακολουθία και αφού υποβλήθηκαν σχετικά αιτήματα, μεταξύ αυτών και της θανούσας, ο Δήμος μας προσέλαβε ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ και όπως ορίζει η οικεία νομοθεσία τους συγκεκριμένους εργαζομένους για ημερομίσθια για το χρονικό διάστημα από 05.01.2023 έως 09.01.2023.
  7. Το όχημα, το σύνολο του πληρώματος και κατ’ ακολουθία η θανούσα που ενεπλάκη αθέλητα της στο τροχαίο δυστύχημα είχαν κατά το κρίσιμο χρόνο εφοδιαστεί με όλα τα προβλεπόμενα μέσα και μέτρα ασφαλείας, όπως και όλοι οι δικαιούχοι υπάλληλοι για το έτος 2022.
  8. Την ίδια ημέρα του συμβάντος δηλώθηκε από το Δήμο το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα της εργαζόμενης Ε.Κ. στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την επόμενη ημέρα στις 09.01.2023, τα παραπάνω διαπιστώθηκαν και υποδείχτηκαν στους αρμόδιους ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, στον πολύωρο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και συνέταξαν τα σχετικά δελτία ελέγχου.
  9. Συνεπώς και συμπερασματικά σε καμία των περιπτώσεων αφενός ΔΕΝ ισχύει ότι η θανούσα εργαζόμενη μας Ε.Κ. ήταν ανασφάλιστη όπως και το σύνολο του πληρώματος του απορριμματοφόρου και αφετέρου ΔΕΝ ισχύει ότι ο Δήμος μας δεν είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης (μέσα ατομικής προστασίας κλπ.).

Πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου παραμένει διαχρονικά η κατά τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών – επισκεπτών  και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ξυλόκαστρο 11.01.2023

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης                                          

Γραφείο Δημάρχου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *