Τζιρονα η `νεα` Βασιλισσα

Φτάνουν Χριστούγεννα και η Τζιρόνα αντέχει! Μόνη πρώτη στη βαθμολογία της Πριμέρα Ντιβιζιόν, «έριξε» και τέσσερα γκολ στην Μπαρτσελόνα και με το πείσμα που έχει μπορεί να πετύχει πολλά!

H Τζιρόνα δεν αστειεύεται! Το δείχνει μέσα στα γήπεδα σε κάθε ευκαιρία. Και με τον πιο εμφατικό τρόπο το βράδυ της Κυριακής όταν πήγε στο «Μονζουίκ» για να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια και την νίκησε με 4-2! Ακόμα, λοιπόν, κι αν κάποιοι είχαν αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει η ομάδα του Μίτσελ, πήραν την απάντηση βλέποντας την κόντρα στην Μπαρτσελόνα. 

Μια επικράτησε απολύτως δίκαιη επί των «μπλαουγκράνα». Μια νίκη καθόλου τυχαία. Ίσα ίσα. Ήρθε βάσει πλάνου, όπως αυτό «ξεδιπλώθηκε» από τους παίκτες της Τζιρόνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. 

Έτσι, έφτασε πια οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα. Ρεκόρ της στη μεγάλη κατηγορία. Μια ήττα έχει όλη κι όλη τη φετινή σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, αυτή από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ε και; Η «βασίλισσα» βλέπει την… πλάτη της Τζιρόνα στη βαθμολογία. Η καταλανική ομάδα έχει συγκεντρώσει 41 βαθμούς, δηλαδή όσους ήταν ο στόχος στο ξεκίνημα για να μην υποβιβαστεί! Έχει επιτευχθεί ήδη!  

Έχει βάλει, επίσης, 38 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μόνο η Μπάγερν (44) και η Λεβερκούζεν (39) έχουν περισσότερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και, επίσης, είναι εξαιρετική μακριά από την έδρα της έχοντας νικήσει μακριά από το γήπεδό της και τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα και την Βιγιαρεάλ και την Κάδιθ και την Οσασούνα και τη Ράγιο Βαγιεκάνο. Και την Μπαρτσελόνα, φυσικά. 

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που έλεγαν ότι κάποια στιγμή θα «ξεφουσκώσει», η Τζιρόνα φτάνει πια στο τέλος του 2023 να είναι πρωτοπόρος. Μόνη της. Με τη Ρεάλ, με την Μπαρτσελόνα, με την Ατλέτικο πίσω της. 

Ένα ποδοσφαιρικό θαύμα το οποίο, όμως, έχει εξήγηση. Κι αυτή είναι στην συμπαγή άμυνά της, στην αποδοτική επίθεσή της, στο πως κατάφεραν να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού. Με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό σε σχέση με τα… μεγαθήρια της Ισπανίας: 55 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, 59 εκατομμύρια ευρώ φέτος.Μόνο ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ… 

Με ένα… γηπεδάκι, το μικρότερο της Πριμέρα Ντιβιζιόν, το οποίο χωράει 14.000 θεατές. Με έδρα σε μια πόλη 100.000 κατοίκων, την οποία οι περισσότεροι στην Ευρώπη έμαθαν από τη μπασκετική και όχι από την ποδοσφαιρική ομάδα της, και με έντονη την παρουσία των Καταλανών εθνικιστών στις έδρες του «Μοντιλίβι». 

Και με έναν Γκουαρδιόλα να καθοδηγεί τα νήματα. Είναι ο Πέρε Γκουαρδιόλα, ο αδερφός του Πεπ, ο ισχυρός άνδρας της Τζιρόνα. Μπήκε στο σύλλογο ως μέτοχος πριν από έξι χρόνια, όταν έπεισε μαζί με τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι τη City Football Group του Κατάρ να επενδύσει και στην καταλανική ομάδα, που το 2017 είχε ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία. Έτσι κι έγινε. Ο Πέρε στην πορεία πούλησε τις μετοχές του, αλλά παρέμεινε ως διοικητικός ηγέτης για να «τρέχει» το πρότζεκτ. 

Μπήκαν μεν χρήματα από τους Καταριανούς, αλλά όχι αλόγιστα ποσά. Ωστόσο, το σημαντικό ήταν ότι η Τζιρόνα βρήκε ανθρώπους με ποδοσφαιρική τεχνογνωσία, ενώ ταυτόχρονα της άνοιξαν οι πόρτες στη μεταγραφική αγορά και όχι μόνο καθώς νεαροί ποδοσφαιριστές την είδαν ίσως ως ένα σκαλοπάτι για τη Μάντσεστερ Σίτι. Στη αρχή της συνεργασίας τους, οι Καταλανοί υποτίθεται ότι θα ήταν ένας σύλλογος-δορυφόρος για τους «Πολίτες» μια ομάδα που θα βοηθούσε νέους παίκτες από αγγλικές ομάδες στη βελτίωσή τους. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο σκάουτερ, ανέβηκε πολύ στην… εκτίμηση των ατζέντηδων που θέλουν να κάνουν δουλειές μαζί της. 

Στη αρχή, οι Καταλανοί υποτίθεται ότι θα ήταν ένας δορυφορικός σύλλογος για τη Σίτι – ένα μέρος που θα καλωσόριζε νέους παίκτες από αγγλικές ομάδες για την ανάπτυξή τους. 

Αποκτήθηκαν, λοιπόν, νεαροί, ταλαντούχοι παίκτες, αλλά τι θα μπορούσαν να κάνουν οι πιτσιρικάδες αν δεν είχαν και τη σύμπραξη με την εμπειρία; Αυτή μπορούν να την προσφέρουν ο 33χρονος Ολλανδός Ντάνι Μπλιντ και ο 37χρονος Ουρουγουανός Κριστιάν Στουάνι, ήρθε και το ταλέντο του 26χρονου Ουκρανού Αρτέμ Ντόβμπικ και το «μαγικό» αριστερό πόδι του 26χρονου Ουκρανού Βίκτορ Τσιγκάνκοφ και όλοι αυτοί «έδεσαν» εξαιρετικά με τον άνθρωπο που κάθεται στον πάγκο… 

Αυτός είναι ο 38χρονος Μαδριλένος Μιγκέλ Άνχελ Σάντσεθ Μουνιόθ, Μίτσελ όπως τον ξέρουν όλοι στην πατρίδα του, ο οποίος πήρε την Τζιρόνα από την δεύτερη κατηγορία και την έχει κάνει να ονειρεύεται. Τι; Μπορεί το πρωτάθλημα, μπορεί την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο. 
 
«Απολαμβάνουμε τη στιγμή» λέει ο Πέρε Γκουαρδιόλα και αρνείται να θέσει τον στόχο. 

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ομάδα ο Μίτσελ, ο οποίος μάλιστα άφησε γυναίκα και παιδιά στην ισπανική πρωτεύουσα για να… γίνει Καταλανός, ήταν ξεκάθαρος στο πλάνο του: πρέσινγκ ψηλά, φουλ επίθεση, κοντινές πάσες, οργάνωση του παιχνιδιού από την άμυνα, ακόμα και ο τερματοφύλακας πρέπει να τα καταφέρνει με την μπάλα στα πόδια. Σαν να λέμε Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα… 

Από πέρυσι η ομάδα είχε δείξει την δυναμική της καθώς το πάλεψε για τη συμμετοχή στην Ευρώπη: Έβγαλε τη σεζόν με 58 γκολ και είχε την πέμπτη καλύτερη επίθεση, πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ. 

«Αυτό που κάνει η Τζιρόνα έχει πολύ μεγάλη αξία. Πλέον, έχουν διαφορά επτά βαθμών από εμάς, το αξίζουν, είναι θεαματικοί και τους συγχαίρουμε. H δουλειά που κάνει ο Μίτσελ και όλοι οι ποδοσφαιριστές  είναι αξιέπαινη» είπε ο Τσάβι μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα. 

Είναι μια ομάδα που δεν τα παράτησε ποτέ… Εξάλλου, το παρατσούκλι της είναι «tozudos», είναι οι «πεισματάρηδες», αυτοί που χρόνια πάλευαν να κερδίσουν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Και αφού το πέτυχαν, με πείσμα κοιτάζουν ακόμα πιο ψηλά. Όπου μπορούν να φτάσουν. 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours