Μαγικη νυχτα για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει μπει σε… beast mode στην τελική ευθεία για τον τίτλο και ισοπέδωσε με 4-0 τον άθλιο ΠΑΟΚ που διαλύθηκε μετά την εγκληματική ενέργεια-αποβολή του Κάργα στο 6’.

Το διακύβευμα ήταν σαφές για την ΑΕΚ στην αναμέτρηση της Νέας Φιλαδέλφειας με τον ΠΑΟΚ. Νίκη με λιγότερο κόστος ενέργειας, προκειμένου να πάει την Κυριακή στη Λεωφόρο ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό και να παίξει για το τρίποντο τίτλου. 

Η Ένωση εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena γνωρίζοντας τι είχε γίνει στον Βόλο. Ήξερε πως ο Παναθηναϊκός δεν… έφαγε νέα «φόλα» από την ομάδα της Μαγνησίας. Επομένως γνώριζε εκ των προτέρων πως έπρεπε να πάρει το ματς για να πιάσει εκ νέου τους «πράσινους».

Η ομάδα του Αλμέιδα ήξερε πως δεν είχε περιθώριο λάθους απέναντι στον «δικέφαλο του Βορρά». Μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια. Ευνοήθηκε από την αψυχολόγητη ενέργεια του Κάργα στο 10′ που άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες και εν συνεχεία όλα τα άλλα είναι… ιστορία.

Η Ένωση πήρε το τρίποντο και πάει στη Λεωφόρο για τον «τελικό» με τον Παναθηναϊκό, με το πλέον σημαντικό να είναι πως η εξέλιξη του ματς έδωσε το δικαίωμα στον Ματίας Αλμέιδα να δώσει ανάσες και σε βασικά του στελέχη ενόψει της δοκιμασίας τίτλου με το «τριφύλλι».

Με αλλαγές τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ

Δύο αλλαγές από τον Αλμέιδα εν συγκρίσει με την ενδεκάδα του Καραϊσκάκη. 

Ο Αργεντινός επέλεξε Αθανασιάδη, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί στα μετόπισθεν. Ο Γιόνσον ήταν το «εξάρι» με τους Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς να παίζουν στις πτέρυγες και τον Πινέδα σε ρόλο οκταριού με τον Τσούμπερ να διατηρεί τη θέση του πίσω από τον Λιβάι.

Όσο για τον ΠΑΟΚ, παρατάχθηκε και αυτός με αλλαγές.

Συγκεκριμένα κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Ντόμινικ Κοτάρσκι με τετράδα στην άμυνα τους Ράφα Σοάρες, Κάργα, Ίνγκασον και Κεντζιόρα. Παρά το γεγονός ότι ο Ζοάν Σάστρε επέστρεψε στην αποστολή, ο Ρουμάνος προτίμησε τον Πολωνό μπακ για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Στα χαφ, απόντος του Αουγκούστο, αγωνίστηκαν οι Σβαμπ – Ντάντας, με τον Ομάρ Ελ Καντουρί στο «δέκα» και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού με τους Αντρίγια – Κωνσταντέλια στις πτέρυγες να στηρίζουν τον Μπράντον Τόμας που ήταν ο φορ.

Αποβολή στο 9′ ο Κάργας, «καθάρισε» σε τέσσερα λεπτά η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μπήκε με φόρα και ορμή από τον κόσμο και μόλις στο 3′ απείλησε με τον Τσούμπερ. Ο Ελβετός βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μετά από μπαλιά του Ρότα, αλλά σούταρε αδύναμα και άστοχα.

Και στο 9′ άλλαξαν οι ισορροπίες στο ματς. Το αψυχολόγητο μαρκάρισμα του Κάργα στον Γιόνσον τιμωρήθηκε αρχικά με κίτρινη κάρτα, με τον ρέφερι του ματς να κάνει onfield review και να αποβάλλει απολύτως ορθώς τον στόπερ του ΠΑΟΚ. Έτσι από νωρίς οι φιλοξενούμενοι ήταν αναγκασμένοι να αγωνιστούν με αριθμητικό μειονέκτημα με τον Λουτσέσκου να περνά στα στόπερ τον Κεντζιόρα που έχει παίξει αρκετά ματς στην καριέρα του κεντρικός αμυντικός.

Πλέον η ΑΕΚ με αριθμητικό πλεονέκτημα και μπόλικο χρόνο ήταν το απόλυτο «αφεντικό» στο ματς έχοντας νέα καλή στιγμή στο 16′ με τον Γιόνσον, του οποίου το σουτ μετά από λάθος του Κοτάρσκι πέρασε μόλις άουτ. Η ΑΕΚ είχε, πλέον, την κατοχή και προσπαθούσε να δημιουργήσει έχοντας νέα καλή στιγμή σε κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία.

Το 1-0 φαινόταν να «ψήνεται» και έτσι έγινε (21′) έστω και αν χρειάστηκε να γίνει σοβαρό λάθος από τον ΠΑΟΚ στο build up του παιχνιδιού του από τη μεγάλη περιοχή. Το 1-0 του Τσούμπερ θύμισε το 1-0 του Λιβάι στο ντέρμπι του α’ γύρου, όταν ο Αραούχο είχε κλέψει την μπάλα από τον Ντάντας με τον Ελίασον να σερβίρει στον Γκαρσία. 

Αυτή τη φορά ο Κοτάρσκι έψαξε τον Σβαμπ, ο Γιόνσον έκλεψε και ο Τσούμπερ με εξαιρετικό τελείωμα έκανε το 1-0. Και πριν καλά-καλά ο ΠΑΟΚ συνέλθει, ήρθε το 2-0 με την Ένωση να «καθαρίζει» το ματς. Ο Γιόνσον ήταν εκ νέου μέσα στη φάση, σέρβιρε στον Μουκουντί, ο οποίος με πλασέ έδωσε αέρα δύο γκολ στην ΑΕΚ.

Η Ένωση συνέχισε στο ίδιο τέμπο και είχε νέα καλή στιγμή στο 31′. Ο Άμραμπατ «πάτησε» στην περιοχή, «έκοψε» για τον Γκατσίνοβιτς που όμως δεν έκανε καλό πλασέ και ο Κοτάρσκι μπλόκαρε εύκολα. Ήταν εμφανές πως η ΑΕΚ είχε τη δυνατότητα να φθάνει στην αντίπαλη περιοχή με χαρακτηριστική ευκολία.

Για να έρθει στο 41′ η πρώτη καλή στιγμή του ΠΑΟΚ με ωραία ατομική προσπάθεια του Κωνσταντέλια, αλλά κακό τελείωμα. Έτσι το 2-0 έμελλε να είναι το αποτέλεσμα του ημιχρόνου παρότι οι «κιτρινόμαυροι» είχαν νέα καλή στιγμή στο 45+1′ σε κεφαλιά του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. 

Διαχείριση και αλλαγές από Αλμέιδα, 3-0 με Γκαρσία

Με δεδομένο το 2-0 που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο 45λεπτο, η ΑΕΚ έπρεπε να κάνει το αυτονόητο. Να διαχειριστεί το προβάδισμά και τις δυνάμεις της ενόψει Λεωφόρου, αλλά να ψάξει και το 3ο γκολ που θα «τελείωνε» το ματς. Και στο 55′ είχε την ευκαιρία να το κάνει. Ήταν η φάση που ο Άμραμπατ έκανε την «μπούκα» στην περιοχή, σέρβιρε στον Τσούμπερ που έκανε ένα ωραίο πλασέ, το οποίο πέρασε μόλις άουτ. 

Και από το 58′ ο Αλμέιδα άρχισε την… οικονομία δυνάμεων βγάζοντας τον Πινέδα και βάζοντας στη θέση του τον Πέτρο Μάνταλο. Το ματς κυλούσε στο τέμπο που ήθελε η ΑΕΚ, η οποία στο 67′ είχε νέα καλή στιγμή σε σουτ του Τσούμπερ. Η ΑΕΚ έχοντας «κλειδώσει» το τρίποντο, προχώρησε άλλες δύο αλλαγές με βλέμμα τον Παναθηναϊκό με τον Αλμέιδα να περνά τους Ελίασον-Φερνάντες αντί των Γκατσίνοβιτς-Άμραμπατ στο τελευταίο 20λεπτο, με τον Ισπανό να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πρώτη του επαφή. 

Ο Φερνάντες έπιασε ωραίο σουτ, ο Κοτάρσκι απογειώθηκε και έδιωξε διατηρώντας το 2-0. Ο Ισπανός έψαχνε το γκολ και στο 76′ είχε τρομερή ενέργεια και σουτ στο δοκάρι. 

Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτό ήταν προμήνυμα για το τι θα ακολουθούσε… Διότι στο 77′ ήρθε ο Λιβάι Γκαρσία με σουτ-φωτοβολίδα να γράψει και αυτός το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ κάνοντας το 3-0!

Η ΑΕΚ συμπλήρωνε αισίως τρίτο διαδοχικό ματς με τουλάχιστον 3 γκολ ενεργητικό, αφού μετά τον Άρη (3-1) , ίδιο σκορ τον Ολυμπιακό και απόψε τον ΠΑΟΚ.

Και αν νομίζετε ότι η Ένωση κατέβασε… ταχύτητα, κάνετε λάθος! Η Ένωση έψαξε και 4ο γκολ, με τον Μάνταλο να έχει μεγάλη στιγμή στο 83′ και τον Φερνάντες εν τέλει να ανταμείβεται για την επιμονή του.

Ο Ισπανός με ωραίο φαλτσαριστό σουτ έκανε το 4-0 για την ΑΕΚ απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που πελαγοδρομούσε και έδειχνε ανήμπορος να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ένωσης.

Το 4-0 έμελλε να είναι το τελικό σκορ της αναμέτρησης για μία «μαγική» ΑΕΚ, απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που βίωσε μία νύχτα ντροπής.

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Γιόνσον, Άμραμπατ (70′ Ελίασον), Πινέδα (58′ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (69′ Πάολο Φερνάντες), Τσούμπερ (79′ Γαλανόπουλος), Γκαρσία (79′ Φαν Βέερτ)

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Ίνγκασον (67′ Σάστρε), Κάργας, Σοάρες, Ντάντας (75′ Σοάρες), Σβαμπ, Ελ Καντουρί (75′ Ολιβέιρα), Κωνσταντέλιας (75′ Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Μπράντον Τόμας (21′ Νάσμπεργκ).
Διαιτητής: Τομπάιας Στίλερ (Γερμανία)
Βοηθοί: Γκίτελμαν, Κέμπτερ (Γερμανία)
Τέταρτος: Τσαγκαράκης
VAR: Μούελερ (Γερμανία), Ψαρρής
Κίτρινες κάρτες:  60′ Άμραμπατ – 27′ Σβαμπ
Κόκκινες κάρτες: 10′ Κάργας

MVP

Γιόνσον

Τι άλλο να κάνει απόψε ο Δανός; Ήταν ο παίκτης που στο 10′ κέρδισε την αποβολή του Κάργα. Είναι μέσα και στα δύο γκολ της ΑΕΚ. Μάλλον μακράν η καλύτερη του εμφάνιση από τότε που ήρθε στην Ελλάδα.

Αδύναμος Κρίκος

Κάργας

Ε, δεν νομίζουμε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ο στόπερ του ΠΑΟΚ έκανε ένα αψυχολόγητο μαρκάρισμα στον Γιόνσον στο 6′ στη μεσαία γραμμή και στο πλάγιο άουτ. Μαρκάρισμα για κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του Λουτσέσκου με αριθμητικό μειονέκτημα πολύ νωρίς στο παιχνίδι μετά από παρέμβαση και του VAR.

Τελεταί «Το Κοράκι»

Άνετο βράδυ για τον Γερμανό ρέφερι που στη φάση του Κάργα είχε τη βοήθεια και του VAR. Έσπευσε, έκανε onfield review στη φάση και άλλαξε άμεσα την απόφασή του δείχνοντας κόκκινη κάρτα στον αμυντικό του ΠΑΟΚ που αρχικά τον είχε «κιτρινίσει».

Πόση αλήθεια αντέχεις;

Και τώρα Λεωφόρος… Η ΑΕΚ «καθάρισε» τον ΠΑΟΚ ξοδεύοντας σχετικά λίγες δυνάμεις και τώρα στρέφει το βλέμμά της στο ματς της Λεωφόρου, όπου ο στόχος είναι απλός. Νικά, περνά στην κορυφή και παίρνει την ισοβαθμία απέναντι στον βασικό της αντίπαλο στη μάχη του τίτλου. Και όλα τα άλλα «είχαμε να λέγαμε»… 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours