Κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8/3- Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί η χώρα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς χειρόφρενο τραβούν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός, αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, λεωφορεία, τρόλεϊ) όπως και οι θαλάσσιες μεταφορές -σε όλες τις κατηγορίες πλοίων- από τον Πειραιά.

Στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, όπως ανακοίνωσαν τα έξι σωματεία τους. Σημειώνεται πως Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικός θα εκτελούν δρομολόγια αύριο για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακες συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα, ενώ στη γραμμή  1 του Μετρό «Πειραιάς-Κηφισιά»  και  στις γραμμές του Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 το πρωί  έως τις 17:00 το απόγευμα. Σημειώνεται πως  τις υπόλοιπες ώρες, όλα τα παραπάνω μέσα, θα ακινητοποιηθούν λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, λεωφορεία και τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη διακοπή των δρομολογίων τους, ενώ  ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού. 

Δείτε εδώ ποιες λεωφορειακές γραμμές θα πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγιά τους.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ., βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, για να μην περάσει το έγκλημα των Τεμπών στη λήθη και για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού στη ΣΤΑ.ΣΥ., την προμήθεια όλων των αναγκαίων ανταλλακτικών και την αποκατάσταση όλων των συρμών. Θεωρούμε ότι η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πρέπει να σταματήσει να αναζητά τρόπους ποινικοποίησης των αγώνων μας και να επιζητήσει τον διάλογο με τους εργαζόμενους, να λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας και να προωθήσει το συντομότερο δυνατό λύσεις, ώστε να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συγκοινωνιών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00. Προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ενημερώνουμε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00

Τα Δ.Σ.

*Υ.Γ. Την ευθύνη για την ανακοίνωση των πρώτων και τελευταίων δρομολογίων φέρει αποκλειστικά η Διοίκηση της εταιρείας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το χρονικό διάστημα που απαιτείται αντίστοιχα, για τη θέση των μέσων σταθερής τροχιάς σε λειτουργία και στάθμευση, όπως γίνεται καθημερινά».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, αφού η  Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχοντας στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η κινητοποίηση αρχίζει την ώρα 00.01 της 08-03-2023 ημέρα Τετάρτη και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας και θα αφορά σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

πνο

Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας τηνΤετάρτη 8 Μαρτίου

Απροσπέλαστο θα είναι για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας από τις διαδηλώσεις των επαγγελματικών κλάδων.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για να απαιτήσει μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας που εξαγγέλει για την ίδια μέρα 24ωρη απεργία καλεί τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Κοινό αίτημα η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας και η απόδοση ευθυνών σε όλα επίπεδα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Απεργία εκπαιδευτικών, στάση εργασίας των φαρμακείων Αττικής

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που συμμετέχει την Τετάρτη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και τη συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Την ίδια ώρα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα Φαρμακεία Αττικής μεταξύ των ωρών 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, ενώ σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν τα Φραμακεία Πειραιά

«Ο ΦΣΑ συμμετέχει στην αυριανή 8/3 κινητοποίηση για το τραγικό δυστύχημα με στάση εργασίας από 11 πρωί έως 3 μεσημέρι» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Φαρμακεία Πειραιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας: «Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους, στηρίζουμε τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους αύριο στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει, και προτρέπουμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά».

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

ΓΣΕΕ: Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες

Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στις εργασίες του 38ου συνεδρίου της κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«8 Μάρτη, μία σειρά Εργατικών Κέντρων και Σωματεία έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μεθαύριο, 9 Μάρτη, είναι προγραμματισμένο το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, γεγονός το οποίο αφενός δεν βοηθά στην ενεργή εμπλοκή της, αφετέρου οι ”καλοθελητές” κάθε απόφαση θα την ενέτασσαν σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε συνδικαλιστική υποκρισία.

Είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται, για να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι – όσο ψηλά και αν βρίσκονται – εμπλέκονται.

Στις εργασίες του συνεδρίου, κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινομένων του παρελθόντος, δηλαδή αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών, καθυστερήσεις, που οδηγούν στη λήθη και η κοινωνία να έχει την πικρή γεύση της ατιμωρησίας των όποιων ισχυρών.

Τα συνδικάτα είναι και θα είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις τους θα πρέπει να υπηρετούν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική, μακριά από εντάξεις στις κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις.

Θέλουμε απαντήσεις στα γιατί.

Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *