Μπομπ Μάρλεϊ: 10+1 μαθήματα ζωής από τον αθάνατο “Βασιλιά της Ρέγκε”

Αναδείχθηκε σε έναν θρύλο της ρέγκε μουσικής, συντελώντας καθοριστικά στη διάδοση του μουσικού είδους, αλλά και του ρασταφαριανισμού.

Ο λόγος για τον Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος μετέτρεψε τη ρέγκε σε ένα παγκόσμιο ρεύμα, με πολλούς πιστούς, αλλά και πολλούς μουσικούς απογόνους. Ο ίδιος πέρασε στην αιωνιότητα ως ένας τραγουδιστής του έρωτα, της αγάπης, αλλά και της πολιτικής συμφιλίωσης και του κινήματος ενάντια στη φυλετική καταπίεση, ένα λαϊκό είδωλο με παγκόσμια εμβέλεια.

© Hulton Archive / Getty Images / Ideal Image

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1945 σε ένα μικρό χωριό της Τζαμάικα, από έναν λευκό Τζαμαϊκανό με αγγλική καταγωγή και μια μαύρη Τζαμαϊκανή. Ήταν θύμα ρατσισμού στην παιδική του ηλικία λόγω της ανάμεικτης καταγωγής του και ήρθε αντιμέτωπος με ερωτήσεις για τη φυλετική του ταυτότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Με τραγούδια όπως τα “I Shot the Sheriff”, “No Woman, No Cry”, “Three Little Birds”, “Exodus”, “Could You Be Loved”, “Jamming”, “Redemption Song” και “One Love”, η μεταθανάτια συλλογή του Legend (1984) πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής — περισσότερα από 12 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακοήθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών, το σώμα πρέπει να είναι «ολόκληρο». Πέθανε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon στο Μαϊάμι της Φλόριντα το πρωί της 11ης Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 χρονών. Τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy ήταν “Money can’t buy life” (Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή).

Σας παρουσιάζουμε 11 μαθήματα ζωής από τον αθάνατο “Βασιλιά της Ρέγκε” που σίγουρα θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα:

 “‘Άνοιξε τα μάτια σου και κοίτα. Είσαι ευχαριστημένος με τη ζωή σου;”

“H συνείδησή μπορεί να σου υπενθυμίσει ότι μόνο η καρδιά σου μπορεί να κρίνει και κανένας άλλος”.

“Σε ένα λαμπρό μέλλον δεν μπορείς να ξεχνάς το παρελθόν”.

“Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι να καταλάβεις ότι το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή”.

“Χειραφέτησε τον εαυτό σου από την πνευματική σκλαβιά, μόνο εσύ μπορείς να ελευθερώσεις το πνεύμα σου”.

“Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τη βροχή. Κάποιοι άλλοι απλώς βρέχονται”.

“Το μεγαλείο του ανθρώπου δεν είναι το πόσα πλούτη θα αποκτήσει, αλλά η ικανότητά του να επηρεάζει θετικά τους γύρω του”.

“Καλύτερα να πολεμάς για την ελευθερία, παρά να είσαι φυλακισμένος για την υπόλοιπη ζωή σου”.

“‘Όταν μία πόρτα κλείνει, να ξέρεις ότι άλλες πόρτες είναι ανοιχτές”.

“Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του”.

“Να λες στα παιδιά την αλήθεια”.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours