Σπύρος Μπέσκος ο «δράκος της παραλιακής» εργάζεται ξανά ως φυσικοθεραπευτής!

Έμεινε στην ιστορία της εγκληματολογίας ως ο «Δράκος της παραλιακής» γιατί στα νότια προάστια ήταν το σημείο δράσης του. Δυο κορίτσια ηλικίας 19 και 20 ετών δολοφονήθηκαν από τα χέρια του Σπύρου Μπέσκου, ενώ καταδικάστηκε και για τον βιασμό έξι γυναικών και την απόπειρα δολοφονίας σε δεκατέσσερα κορίτσια (μεταξύ τους και τα 6 που βιάστηκαν). Η δράση του στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε σοκάρει το πανελλήνιο. Μέχρι να συλληφθεί από μια γυναίκα αστυνομικό η οποία παρουσιάστηκε ως «δόλωμα» παίζοντας τον ρόλο της ιερόδουλης, και να του περάσει χειροπέδες, ο τότε 37χρονος Σπύρος, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών στα νότια προάστια. Η δράση του αποτέλεσε και σενάριο της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς «η ανατομία ενός εγκλήματος» με το επεισόδιο να έχει τον τίτλο «ένας ήσυχος άνθρωπος». Γιατί καμουφλαρισμένος κάτω από το αθώο βλέμμα του, αλλά και το κοινωνικό του στάτους- ήταν παντρεμένος με ένα παιδί- έκρυβε έναν κατά συρροή δολοφόνο και βιαστή. 40 χρόνια μετά ο Σπύρος Μπέσκος, έχει αποφυλακιστεί και πλέον εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής, το επάγγελμα που έκανε και πριν συλληφθεί. Από το 2008 που βγήκε έξω από τη φυλακή προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σε μια προσπάθεια εξιλέωσης θα μπορούσε να πει κανείς, για τα όσα φριχτά είχε κάνει στο παρελθόν.

mpeskos-2

Η πρώτη δολοφονία

Σεπτέμβριος 1981. Η 19χρονη Χρυσάνθη Μπατζίκα ήταν η πρώτη γυναίκα που «μαρτύρησε» στα χέρια του. Η Χρυσάνθη εργαζόταν ως ιερόδουλη όταν την προσέγγισε ο Μπέσκος. Πήγαν σε μια ερημική τοποθεσία για να συνευρεθούν. Καθώς τη φιλούσε πέρασε ένα σκοινί γύρω από το λαιμό της κοπέλας κι άρχισε να το σφίγγει. Η Χρυσάνθη άρχισε να ουρλιάζει ενώ εκείνος της έκλεισε το στόμα με λευκοπλάστ για να μην ακούγονται οι φωνές της. Η κοπέλα προτού ξεψυχήσει, πάλεψε μαζί του κατάφερε να βγάλει το λευκοπλάστ αλλά ο Μπέσκος άρπαξε ένα κουκουνάρι, το έβαλε στο στόμα της , την έδεσε και την παράτησε . Η άτυχη Χρυσάνθη πέθανε από ασφυξία.

Η δεύτερη δολοφονία

Ιούνιος 1983. Η 20χρονη Χαρίκλεια Κολλιοπούλου είχε μπει στο αυτοκίνητο του Μπέσκου, ο οποίος προσφέρθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στον προορισμό της. Ο δράστης είχε βάλει το σχέδιό του σε εφαρμογή. Αντί για το σημείο που έπρεπε να την αφήσει οδήγησε σε ένα μέρος και αφού κατάφερε να την ακινητοποιήσει με ένα σκοινί, όπως και στην πρώτη δολοφονία τη βίασε. Η 20χρονη προσπάθησε και πάλεψε μαζί του αλλά χρησιμοποιώντας παρόμοιο τρόπο με το πρώτο του θύμα ο Μπέσκος, αντί για κουκουνάρι της έκλεισε το στόμα με το σουτιέν και η άτυχη Χαρίκλεια πέθανε βασανιστικά. Για να ξεφορτωθεί το πτώμα μέσα από το αυτοκίνητό του το πέταξε σε ακάλυπτο οικόπεδο και εξαφανίστηκε. Την επόμενη ημέρα το άψυχο κορμί της 20χρονης εντοπίστηκε και ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

mpeskos-mak

Γυναίκα αστυνομικός-δόλωμα οδήγησε στη σύλληψή του

Μέχρι να μπορέσει η αστυνομία να ανακαλύψει ότι ο serial killer είναι ο Σπύρος Μπέσκος, ένας μορφωμένος άνθρωπος και οικογενειάρχης, ο 37χρονος άντρας, είχε καταφέρει να διαπράξει άλλες 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας και βιασμούς. Μετά από μια τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας, η αστυνομικός Τζένη Ταμπάκη έγινε το «δόλωμά» του. Ήταν ντυμένη με πολιτικά ρούχα και τον περίμενε σε γνωστή «πιάτσα» ιερόδουλων. «Οι συναδερφοί μου, ήταν οπλισμένοι και με παρακολουθούσαν σε κοντινή απόσταση οπότε δεν αισθανόμουν απροστάτευτη. Όταν πλησίασε ο Μπέσκος, του χαμογέλασα. Έκανε μια στροφή με το αμάξι του και ξαναγύρισε. Είχα καταφέρει να συγκρατήσω τον αριθμό κυκλοφορίας του και το έδωσα αμέσως στο κέντρο. Όταν με πλησίασε για δεύτερη φορά, επενέβησαν οι συνάδελφοί μου. Αυτός τράπηκε σε φυγή αλλά μετά από καταδίωξη κατάφεραν να τον συλλάβουν».

ΚλείσιμοΟ Μπέσκος αρχικά δήλωνε αθώος αλλά όταν οι αστυνομικοί τον έφεραν αντιμέτωπο με μια από τις γυναίκες που είχε βιάσει στο παρελθόν και είχε καταφέρει να ξεφύγει από τα χέρια του, τον αναγνώρισε. Τότε ο Μπέσκος «έσπασε» και ομολόγησε τα εγκλήματά του. Η επί 15χρονια σύζυγός του, δεν μπορούσε να πιστέψει ο άντρας της και πατέρας του παιδιού της ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος και βιαστής. Στην πορεία, η σύζυγος του τον εγκατέλειψε μαζί με την κόρη τους ενώ ο Μπέσκος καταδικάστηκε αρχικά δις εις θάνατο – αν και η θανατική ποινή είχε καταργηθεί – για τις δολοφονίες και 25χρόνια κάθειρξη για τους βιασμούς και τις επιθέσεις. Στην δεύτερη δίκη στο Εφετείο, καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη για τις ανθρωποκτονίες και συνολικά σε 89 μήνες φυλάκισης για κάθε ένα από τα εγκλήματά του.

Τον Αύγουστο του 2008 μετά από τρεις αποτυχημένες αιτήσεις κατάφερε να αποφυλακιστεί, μετανιωμένος για τα εγκλήματά του.

πηγη

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours