«Χαμογέλα»: Αυτά είναι τα μυστικά πίσω από την ταινία τρόμου που σαρώνει σε ολόκληρο τον κόσμο

«Ήθελα να φτιάξω μια ταινία που βιώνεται ως μια συνεχόμενη κρίση πανικού από την αρχή μέχρι το τέλος» δηλώνει με νόημα ο Πάρκερ Φιν, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας τρόμου «Χαμογέλα» (Smile), η οποία αποτελεί, τις τελευταίες εβδομάδες, το δημοφιλέστερο παγκόσμιο κινηματογραφικό trend. Και δεδομένου ότι η εμπειρία μιας κρίσης πανικού είναι, αναμφισβήτητα, τραυματική για όποιον την βιώνει, είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο να έχουν σπεύσει να παρακολουθήσουν μια ταινία που «ποντάρει» με μανία στον τρόμο.

Η Paramount Pictures, εταιρεία παραγωγής της ταινίας έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει αφού οι επιδόσεις της ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, με τις εισπράξεις της να έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες! «Από τη στιγμή που είδαμε την ταινία ξέραμε ότι είχε μια τεράστια κινηματογραφική προοπτική, και είμαστε απεριόριστα ενθουσιασμένοι και περήφανοι να βλέπουμε πως το κοινό ανά τον κόσμο συμφωνεί και φέρνει τέτοια νούμερα ρεκόρ» δηλώνει ενθουσιασμένος ο και πρόεδρος της Paramount Μπράιαν Ρόμπινς.

Smile_-_film_-_afisa

Τα μυστικά της επιτυχίας

Πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία κρύβονται συγκεκριμένες τακτικές ή επιλογές. Κάπως έτσι και το «Χαμογέλα» κρύβει τα δικά του μυστικά στα οποία και οφείλεται η σαρωτική του επιτυχία. Ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, αποτελεί η ιδιοφυής διαφημιστική καμπάνια της. Οι εικόνες με τους ηθοποιούς που χαμογελούσαν σατανικά διείσδυσαν, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, στον τύπο, στα τα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο πως η είδηση της κυκλοφορίας της ταινίας διαδόθηκε σαν αστραπή όχι μόνον στους φανατικούς θαυμαστές των ταινιών τρόμου αλλά και στις ανά τον κόσμο παρέες των εφήβων που έσπευσαν να βιώσουν μια πολλά υποσχόμενη φρικιαστική εμπειρία.

Η υπόθεση και οι στόχοι του σκηνοθέτη

Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι μια κλινική ψυχίατρος, η Δρ. Ρόουζ Κότερ, την οποία υποδύεται η Σόσι Μπέικον, που αρχίζει να βιώνει τρομακτικά, ανεξήγητα γεγονότα ύστερα από μια στοιχειωτική συνάντηση με μια ασθενή. Με τον τρόμο να σαρώνει τη ζωή της, η Ρόουζ πρέπει να αντιμετωπίσει το προβληματικό παρελθόν της για να επιβιώσει και να ξεφύγει από την τρομακτική πραγματικότητα.

Smile_Film_2

Η ανατριχιαστική αυτή ιστορία είναι εμπνευσμένη, θεματολογικά, πό την μικρού μήκους ταινία του Πάρκερ Φιν, «Laura Hasn’t Slept» (2020). Η εντεκάλεπτη ταινία του Φιν έκλεψε τις εντυπώσεις όταν έκανε την πρεμιέρα της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ SXSW, όπου και κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Παρόλα αυτά ο δημιουργός της ταινίας αναζήτησε και βρήκε εν τέλει νέα τρομακτικά μονοπάτια. «Ήθελα να εξερευνήσω πως είναι να νιώθεις το μυαλό σου να σού εναντιώνεται με τρομακτικούς τρόπους, να βουτήξω την ταινία με εκείνο το αίσθημα απόγνωσης που έχεις όταν ξυπνάς μετά από ένα κακό όνειρο και το οποίο συνεχίζει να σε στοιχειώνει, παρ’ ότι ξέρεις πως ό, τι είδες δεν ήταν πραγματικό» εξηγεί ο ίδιος συμπληρώνοντας με νόημα: « «Οι τρομακτικότερες ταινίες είναι εκείνες που λειτουργούν πρωτίστως ως δραματικές ιστορίες, οπότε ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια – γιατί, αν επενδύσεις σε εκείνη, θα επενδύσεις και στα δεινά της.»

Smile_-_film_3

΄Όσο για το για ποιους λόγους επέλεξε το χαμόγελο, μια έκφραση που είναι συνδεδεμένη με ευχάριστα συναισθήματα, ως σήμα – κατατεθέν μιας τρομακτικής ιστορίας που συνιστά ταυτόχρονα και το κινηματογραφικό του ντεμπούο ίδιος σημειώνει: «Τα χαμόγελα ενεργοποιούν κάτι εντελώς πρωτόγονο μέσα μας. Μαθαίνουμε να χαμογελάμε ως μωρά πριν καν μιλήσουμε, οπότε η ιδέα μου ήταν να πάρω αυτή την εικόνα και να την μετατρέψω σε κάτι που μοιάζει επικίνδυνο και καταστροφικό. Ήθελα να δω αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια τόσο ανακουφιστική έκφραση του προσώπου για να ανατριχιάσω το κοινό».

Επιπλέον αποκαλύπτει πως οι ηθοποιοί της ταινίας έκαναν πρόβα τα χαμόγελά τους μπροστά από καθρέφτες για ώρες σε σημείο που τρόμαζαν τους εαυτούς τους!

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours