Μισθοί και καύσιμα…

Ο δείκτης που δείχνει πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει ένας μέσος Έλληνας με το μισθό του είναι εξαιρετικά απογοητευτικός.

Για τις τιμές των καυσίμων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση στην χώρα μας έχει ξεφύγει εντελώς. Τον τελευταίο χρόνο βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, έστω και αν η ποσοστιαία αύξηση δεν είναι τόσο δραματική για το τελευταίο εξάμηνο, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα Picodi.com.

Υπάρχει όμως ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης ο οποίος φανερώνει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με τις τιμές των καυσίμων. Ο δείκτης αυτός έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη του Έλληνα. Και σχετίζεται με το πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα.

Για να βγουν τα αποτελέσματα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα χρησιμοποίησε τιμές βενζίνης από τα μέσα Ιουνίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ o μέσος μισθός ορίστηκε στα 926 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, ο μέσος Έλληνας μπορεί να αγοράσει τον Ιούνιο του 2022 386 λίτρα βενζίνης. Νούμερο που τον φέρνει στο κάτω άκρο των χωρών της Ευρώπης, με μόνους ανταγωνιστές κάποιες χώρες των Βαλκανίων όπως η Αλβανία (204 λίτρα) ή η Τουρκία (199 λίτρα).

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Ελβετία (2.455 λίτρα), το Λουξεμβούργο (1.943 λίτρα) και τη Δανία (1.502 λίτρα) όπου οι οδηγοί μπορούν να αγοράσουν την περισσότερη βενζίνη με βάση τον μισθό τους.

Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό με τις τιμές των καυσίμων, είναι ότι η ποσότητα που μπορεί να αγοράσει με τον μισθό του πέφτει διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Ο δείκτης βενζίνης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
2019 – 559 λίτρα
2020 – 632 λίτρα
2021 – 627 λίτρα
2022 – 386 λίτρα

Στην παγκόσμια κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών, το βάθρο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι χώρες του Περσικού Κόλπου: Κατάρ (5.968 λίτρα), Κουβέιτ (5.578 λίτρα), Σαουδική Αραβία (4,.372 λίτρα).

Η φτωχότερη χώρα της λίστας εξακολουθεί να είναι η Κούβα, όπου ο μέσος μισθός αρκεί για μόνο 27 λίτρα βενζίνης.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours