Γκενκ-ΑΕΚ 0-2…δειγμα πολυ θετικο!

Στο πρώτο της φιλικό για την νέα σεζόν η ΑΕΚ του Αλμέιδα ήταν κάτι παραπάνω από πειστική, καθώς επικράτησε με 2-0 επί της Γκενκ με αυτογκόλ του Μουνιόθ και τέρμα του Μήτογλου. Εξαιρετικός στο ντεμπούτο του ο Πινέδα, καλή πρώτη εμφάνιση και για Γκατσίνοβιτς, Γιόνσον.

Η ΑΕΚ με σφραγίδα Αλμέιδα και δύο γκολ στο πρώτο 45λεπτο

Γκολ με το καλησπέρα για την ΑΕΚ. Στο 3′ ο Μάνταλος γέμισε γλυκά στην περιοχή της Γκενκ, ο Μήτογλου έπιασε την κεφαλιά και ο Μουνιός στην προσπάθειά του να διώξει έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Το 1-0 έδωσε αυτοπεποίθηση στην ΑΕΚ που έπαιζε με πρέσινγκ ψηλά προσπαθώντας να ανακτήσει κάθε χαμένη μπαλιά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει πρόβλημα στην Γκενκ στη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στη μεσαία γραμμή.

Στο 12′ ο ρέφερι Πουτ είδε πέναλτι σε κράτγμα Σιμάνσκι στον Χέινεν κιτρινίζοντας, μάλιστα, τον Πολωνό, αλλά στο 13′ ο Αθανασιάδης φώναξε «παρών». Ο εκ των κορυφαίων πορτιέρο του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε το πέναλτι του Ντέσερς διατηρώντας το «κιτρινόμαυρο» 1-0. 

Η ΑΕΚ παρέμενε όσο μπορούσε σταθερή στο πλάνο της με το 3-5-2 να αποδίδει αρκετά καλά αμυντικά, ενώ δημιουργικά προσπαθούσε να δημιουργήσει θέματα στην άμυνα των Βέλγων ειδικά με το ασφυκτικό πρέσινγκ των Λιβάι, Αραούχο, Τσούμπερ και Γκατσίνοβιτς. 

Σε ένα τέτοιο φιλικό, το 1ο της ομάδας, όμως, δεν θα μπορούσαν να πάνε όλα καλά. Λογικό στο 23′ να υπάρξει κενό στην άμυνα της ΑΕΚ και να κινδυνέψει με ισοφάριση με τον Αθανασιάδη, όμως να είναι και πάλι εκεί που έπρεπε. Ο Ντέσερς βγήκε στην άμυνα των «κιτρινόμαυρων» με τον Έλληνα πορτιέρο να του λέει ξανά «όχι».

Η ΑΕΚ συμπλήρωνε μισή ώρα προηγούμενη με 1-0 με τα συμπεράσματα να είναι πολλά και χρήσιμα. Κατ’ αρχήν κάτω από τα δοκάρια θα υπάρχει ανταγωνισμός Στάνκοβιτς-Αθανασιάδη. Δεύτερον, ο Αλμέιδα φάνηκε πως θέλει τον Αραούχο έξω από το κουτί και τρίτον ο «Pelado» ζητεί πίεση ψηλά και την είδε σε σημαντικό βαθμό.

Το 1-0 παρέμενε με την ΑΕΚ να φθάνει στο δεύτερο γκολ στο 33′ και πάλι από στατική φάση, στην οποία ενεπλάκη ο Μήτογλου. 

Ο Μάνταλος εκτέλεσε κόρνερ, ο Αραούχο πήρε την κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Μήτογλου που κοντρόλαρε και σούταρε βρίσκοντας δίχτυα για το 2-0. Η ΑΕΚ έπαιζε με τεράστια αυτοπεποίθηση και στο 45′ άγγιξε και το 3-0 με τον Λιβάι Γκαρσία, όμως, να μην βρίσκει στόχο.

Η ΑΕΚ έκλεινε το πρώτο 45λεπτο με 2-0 με τον Αλμέιδα να βλέπει μία ομάδα με πολλά τρεξίματα, πίεση ψηλά για επανάκτηση της κατοχής και προσπάθεια για τρανζίσιον, προκειμένου να βρει την αντίπαλη άμυνα γυμνή.

Με 11 αλλαγές στην ενδεκάδα και παρουσία του Ορμπελίν Πινέδα

Στο β’ μέρος ο Αλμέιδα εμφάνισε μία άλλη… ΑΕΚ.

Ο Αργεντινός τεχνικός έκανε 11 αλλαγές χρησιμοποιώντας και τον νεοαποκτηθέντα άσο, Ορμπελίν Πινέδα. Πλέον η Ένωση θα αγωνιζόταν με 4-3-3 με Χατζηεμμανουήλ κάτω από τα δοκάρια, Μισελέν, Λάτσι, Κορνέζο και Μοχαμαντί στην άμυνα. Οι Πινέδα, Μπότος και Μουστακόπουλος στον άξονα με τον Μεξικανό σε ρόλο οκταριού και τους Γιούση, Μαχαίρα και Κοσίδη να είναι στην τριάδα της επίθεσης.

Καλή παρά τις αλλαγές, μεστό πρώτο 45λεπτο από τον Πινέδα

Παρά τις αλλαγές η ΑΕΚ δεν έχασε τη συνοχή της και το πλάνο της. Συνέχιζε να πιέζει ψηλά για ανάκτηση της μπάλας, ενώ αμυντικά κινδύνευε, αν μπορεί να ειπωθεί, μόνο από στατικές φάσεις, κόρνερ ή φάουλ δηλαδή.

Το 2-0 παρέμενε με την Ένωση να απειλεί στο 58΄. Ο Κοσίδης έκανε ωραία κάθετη στον Μπότο, ο οποίος έκανε την  κούρσα, μπήκε στην περιοχή, αλλά πάνω στο πλασέ ο Αρτεάγα τον σταμάτησε με προβολή.

Η ΑΕΚ παρέμεινε κυρίαρχος στο ματς. Κυκλοφορούσε με ηρεμία την μπάλα με «μαέστρο» στη μεσαία γραμμή τον Πινέδα και προσπαθούσε να χτίσει με ηρεμία τις επιθέσεις της ή τις κόντρες της. Κάπως έτσι συνέβη και στο 71′ με την Ένωση να απειλεί σε αντεπίθεση με τον Μαχαίρα να πασάρει, αλλά τον Κοσίδη να μην βρίσκει την μπάλα. 

Το σκορ έμεινε ως είχε με την ΑΕΚ να βρίσκει αρκετές κόντρα επιθέσεις, αλλά να έχει και άλλες ομαδικές ενέργειες, όπως αυτή του 79′. Ο Γιούσης πίεσε, έκλεψε, συνδυάστηκε με τον Κοσίδη, ο οποίος πλάσαρε με την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει σε κόρνερ.

Το 2-0 έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα για μία ΑΕΚ που ήταν πολύ πειστική στο πρώτο της τεστ επί ημερών Αλμέιδα έχοντας, μάλιστα, απουσίες βασικών παικτών, των δύο ενδεκαδάτων στόπερ, του Άμραμπατ και πιθανώς του φορ που θα πλαισιώνει τον Αραούχο.

Και αυτά τη στιγμή που ο Πινέδα, ο οποίος ήταν λογικό να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα, έκανε ένα μεστό πρώτο 45λεπτο με την ΑΕΚ. Είχε ένταση τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε το κάθετο παιχνίδι που διαθέτει στο ρεπερτόριο του. 

Γκενκ (Βόουτερ Βράνκεν): Βάντεβορντ, ΜακΚένζι, Αρτεάγα, Ίτο, Χέινεν, Ντέσερς, Τρέζορ, Χροσόφσκι, Μουνιός, Οϊεν, Κουέστα.
AEK (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Τζαβέλλας, Ρότα, Τσούμπερ, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Γκαρσία και Αραούχο.
Η ΑΕΚ του β’ ημιχρόνου: Χατζηεμμανουήλ, Μισελέν, Κορνέζος, Λάτσι, Μοχαμάντι, Μουστακόπουλος, Πινέδα, Μπότος, Μαχαίρας (77′ Τζ. Γκαρσία), Γιούσης (81′ Ραντόνια), Κοσίδης.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours