Αγ. θεόδωροι – Το έθιμο του Αη Γιάννη του λαμπατάρη ή του ριγανά

Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου,  παραμονή της εορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη, σε πολλές γειτονιές της  Ελλάδας, λαμβάνουν χώρα κάποια δρώμενα που προέρχονται από τα βάθη των χιλιετιών. Πιο συγκεκριμένα, μόλις βραδιάσει, ανάβουν  φωτιές στις οποίες καίνε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση έξω από τα ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων και τηρήθηκε το έθιμο.

Αρκετός κόσμος εδωσε το παρών στην εορταστική αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων με την αρωγή του συλλόγου Κρητών Αγίων Θεοδώρων “Ο Ψηλορείτης”.

Η πρόεδρος του ΚΑΠΗ κυρία Ρούλα Βλαστάρη αναφέρθηκε στο έθιμο του Αη Γιάννη του Ριγανά και το άναμμα της φωτιάς, ενώ στη συνέχεια η γραμματέας του συλλόγου Κρητών κυρία Φωτεινή Μαλανδράκη εκτός από την ομιλία της προσφώνησε και ορισμένες μαντινάδες.

Παρόν ήταν η σύμβουλος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Ιωάννα Κασίμη, ο δημοτικός σύμβουλος κος Καραπαναγος, ο Αντιδήμαρχος κος Ρατης ο πρόεδρος της δημοτικού συμβουλίου της κοινότητας κος Σκουλικαριτης, ο σύμβουλος της κοινότητας κος Μποζίκης το ΔΣ των Κρητών , ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σταυρου Αγ.. Θεοδώρων κος Σοφός, καθώς & εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

Μετα την τήρηση του εθίμου με το άναμμα της φωτιάς , ακολούθησε γεύμα και πολύς χορός.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours