Φαινόμενο Air fryer: H συσκευή που γίνεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Χρειαζόταν ένα προϊόν για να μπορέσει η μαγειρική να επανεφευρεθεί. Σήμερα χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά βασίζουν τη διατροφή τους στο air fryer, μια συσκευή που αρχικά εξαπλώθηκε σαν φήμη στόμα με στόμα μέχρι να γιγαντωθεί και να γίνει κυρίαρχη τάση. Ομοίως, σε διεθνές επίπεδο, πολλοί βλέπουν πλέον την υγιεινή διάσταση του καθημερινού μενού τους να υλοποιείται μέσω της “εφεύρεσης” που αλλάζει την μαγειρική όπως την γνωρίζαμε.

Σύμφωνα με έρευνα της The NPD Group που δημοσιεύθηκε στο CNBN.com το 2022, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για αγορές air fryer συσκευών, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 51% σε σχέση με το 2019. Βάσει της ίδιας έρευνας αγοράς, οι πωλήσεις της συσκευής άρχισαν να εκτοξεύονται από το 2017, με επιπλέον αύξηση τις πρώτες μέρες της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι μαγείρευαν περισσότερο στο σπίτι.  

Φαινόμενο Air fryer: H συσκευή που αλλάζει τη μαγειρική γίνεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Photo: Freepik

Η αγορά Air Fryer παγκοσμίως αποτιμήθηκε σε 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 2,6 δις δολάρια έως το 2029. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με μερίδιο περίπου 46%, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με μερίδιο 23% και 13%, αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη αγορά είναι η Βόρεια Αμερική, με μερίδιο περίπου 36%, με την Ευρώπη και την Κίνα να κατέχουν ποσοστό 24% και 14% αντίστοιχα. 

Η εταιρεία ερευνών αγοράς GfK αναφέρει ότι τα νοικοκυριά αναζητούν όλο και πιο συχνά λιγότερο δαπανηρούς τρόπους να μαγειρέψουν φαγητό – και να ζεστάνουν το σπίτι, τις δύο πιο ενεργοβόρες ανάγκες σε ένα νοικοκυριό. Στο ίδιο άρθρο η Kelly Whitwick, επικεφαλής των πληροφοριών λιανικής στην GfK, δηλώνει ότι οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την κρίση της ενέργειας και του κόστους ζωής οδηγoύν με γρήγορους ρυθμούς σε μια αλλαγή στα πρότυπα αγοράς.

Τι είναι στην πραγματικότητα η φριτέζα αέρος;
Πρόκειται για μια ευέλικτη, γρήγορη και ενεργειακά αποδοτική συσκευή, που ετοιμάζει τραγανό και νόστιμο φαγητό και δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα ή δύο λεπτά για να καθαριστεί ενώ ταυτόχρονα παρασκευάζει τα τηγανητά φαγητά πιο υγιεινά και στον μισό χρόνο που χρειάζονται στον φούρνο. Είναι τηγάνι, φούρνος και ατμομάγειρας μαζί. Ο ανεμιστήρας του μηχανισμού κυκλοφορεί ζεστό αέρα πάνω και γύρω από το φαγητό. Ο ζεστός θάλαμος με τη σειρά του επιτρέπει στην ξηρή θερμότητα να διεισδύει στο φαγητό δημιουργώντας τη γνωστή τραγανή υφή που συνήθως δίνει το τηγάνισμα. Μπορεί να μειώσει περίπου το 70% των συνολικών θερμίδων και λιπαρών από εκείνα του τηγανίσματος, γεγονός που το καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή. Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη κλίση προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ενισχύει την ευαισθητοποίηση και τη ζήτηση του προϊόντος.

Φαινόμενο Air fryer: H συσκευή που αλλάζει τη μαγειρική γίνεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία από το τηγάνισμα στον αέρα
1. Μέθοδος μαγειρικής με χαμηλά λιπαρά. Οι φριτέζες με αέρα χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερο λάδι από τις φριτέζες με λίπος και μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται με airfryer έχουν σημαντικά χαμηλότερα λιπαρά.
2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους. Τα τηγανητά τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, επομένως αυτή η αντικατάσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά το τηγάνισμα, ως μέθοδος μαγειρέματος, χρησιμοποιείται στη διατροφή .
3. Χαμηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φριτέζας μειώνει μια ένωση που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδιο έως και 90%, σε σύγκριση με το τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120 C). Το ακρυλαμίδιο είναι γνωστό καρκινογόνο.
4. Μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά
Η θερμότητα, όπως αυτή που χρησιμοποιείται σε μια φριτέζα αέρα, μπορεί να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, όπως η βιταμίνη C καθώς και πολλές προστατευτικές φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Φαινόμενο Air fryer: H συσκευή που αλλάζει τη μαγειρική γίνεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Χωρίς φασαρία: Το τηγάνισμα στον αέρα δεν χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, καθώς είναι ρυθμισμένο σε χρονοδιακόπτη, έχει ρυθμισμένη θερμοκρασία και αυτοματοποιημένη απενεργοποίηση.
Εξοικονόμηση χρόνου: Οι φριτέζες είναι ιδανικές για όσους δεν διαθέτουν χρόνο για μαγείρεμα ή για εκείνες τις φορές που η χρήση του φούρνου δεν είναι επιλογή. Επιπλέον, το φαγητό μαγειρεύεται πιο γρήγορα στη φριτέζα χάρη στο συμπαγές μέγεθος και την κυκλοφορία του ζεστού αέρα. 
Εύκολος καθαρισμός: Το κλειστό καλάθι μιας φριτέζας με αέρα σημαίνει αυτομάτως και καθαρή κουζίνα -χωρίς πιτσίλισμα λαδιού ή πολλά βρώμικα σκεύη. Τα καλάθια καθαρίζονται εύκολα, με τα περισσότερα να είναι αντικολλητικά και να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων.
Εξοικονόμηση ενέργειας: Η χρήση μιας φριτέζας αέρα για 15 λεπτά καταναλώνει πάνω από 40% λιγότερη ενέργεια από ό,τι μια ώρα χρήσης ενός συμβατικού φούρνου, καθώς το μικρότερο μέγεθος τείνει να μεγιστοποιεί τη ροή αέρα και να ζεσταίνει το φαγητό πολύ πιο γρήγορα από έναν φούρνο.

Φαινόμενο Air fryer: H συσκευή που αλλάζει τη μαγειρική γίνεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Το TikTok τρελαίνεται για το nacho air-fryer

Τα social media
H αγαπημένη συσκευή μαγειρικής έχει κερδίσει τις καρδιές και των χρηστών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μη μπορώντας κανείς να ανακαλύψει αν η τάση ξεκίνησε από εδώ ή αν τα social αγκάλιασαν εκ των υστέρων τις ανάγκες των καταναλωτών.
Στο TikTok, πολλοί λογαριασμοί μοιράζονται hacks με τρόπους και πρωτότυπες ιδέες μαγειρικής και χρήσης της συσκευής. Ανάμεσα σε αυτές τις τάσεις ανακαλύπτει κανείς πως να ψήσει τραγανές πατάτες, να φτιάξει νάτσος ή cinnamon rolls. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, η TikToker Shaba Kitchen που συγκέντρωσε πάνω από 11,5 εκατομμύρια προβολές σε ένα step by step βίντεο φτιάχνοντας νάτσος στη φριτέζα αέρος.

Τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά;
Οι διαθέσιμες επιλογές -μέχρι σήμερα- αφορούν τη χωρητικότητα ή τον μηχανισμό λειτουργίας. Στην αγορά κυκλοφορούν air fryers διαφορετικής χωρητικότητας (μετριέται σε λίτρα). Εαν η προετοιμασία γεύματος αφορά ένα ή δύο άτομα, ιδανική είναι μια φριτέζα αέρα 2 ή 3 λίτρων ενώ για γεύμα που προορίζεται για πέντε άτομα στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα των 5 λίτρων.
Μία ακόμη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρει ένας υποψήφιος αγοραστής είναι ανάμεσα στη ψηφιακή ή την αναλογική φριτέζα. Οι ψηφιακές φριτέζες διαθέτουν προεπιλογές για φαγητά όπως φτερούγες κοτόπουλου, τηγανητές πατάτες, ψάρια και άλλα, ενώ με την αναλογική θα χρειαστούν μερικές δοκιμές μέχρι που δεν θα χρειάζεται ο χρήστης τις οδηγίες χρόνου μαγειρικής.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours