19/03/2024

Παναγιωτης Πετρου:`Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας’

0

Διαβάστε τι μας δήλωσε ο Παναγιώτης Πετρου πρώην υποψήφιος στις εκλογές του 2019 με τον ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ

Μια αποτίμηση των τελευταιων εκλογών
Σαφώς πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τη ΝΔ και μια συντριπτική ήττα για τον ΣΎΡΙΖΑ. Οι αιτίες παρά πολλές και έτσι φτάσαμε στο παράδοξο η κυβέρνηση που δεν πέτυχε σε πολλούς τομείς τα 4 χρόνια που κυβερνησε, να ανεβάζει τα ποσοστά της και η αντιπολίτευση να εισπράττει μια μεγάλη ήττα. Λέω αντιπολίτευση γιατί η ήττα αφορά το σύνολο της αντιπολιτευσης και όχι μόνο τον ΣΎΡΙΖΑ.
Η ΝΔ παρόλο που απέτυχε να δώσει λύση στην ακρίβεια, που μοίρασε 10δις σε λίγους και εκλεκτούς, που είναι υπεύθυνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, που λειτούργησε απαξιωτικά κ αντιδημοκρατικα σε θεσμούς κλπ κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά και να πλησιάσει την αυτοδυναμία.
Από την άλλη είχαμε έναν ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά που είπα παραπάνω, να παρουσιάζει μια ανερματιστη εικόνα, να πέφτει σε γκάφες ( δηλώσεις Κατρουγκαλου, κλείσιμο το μάτι σε ακροδεξιες ψήφους, μη εμφάνισης νέων υποψηφίων σε τηλεοπτικά πάνελ, έλλειψη συνοχής, επικοινωνιακα λάθη κλπ).
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έλλειψη συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολιτευσης( μιλαω για αυτα που αυτοπροσδιοριζονται στον κεντροαριστερο κ αριστερό χώρο), κυρίως με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το διακύβευμα των τελευταίων εκλογών.
Αποτέλεσμα? Η ΝΔ να φτάσει πάνω από 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί στο 20%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ να ανεβάζουν λίγο τα ποσοστά τους και να πανηγυρίζουν ( γιατί άραγε?) και το ΜΕΡΑ25 να μένει εκτός βουλής.
Η επόμενη μέρα?
Σε ένα μήνα έχουμε πάλι εκλογές. Κάποιοι στη ΝΔ μιλούν για το κρίσιμο όριο των 180 βουλευτών και για αναθεώρηση τους συντάγματος.
Κατά τη γνώμη μου πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και για τους θεσμούς.
Πρέπει να αποφύγουμε να δώσουμε στη κυβέρνηση της ΝΔ τη δυνατότητα να φερθεί, όχι μόνο αλαζονικα, αλλά και ηγεμονικα και να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύνταγμα μόνη της. Θα μιλάμε για πλήρη ορμπανοποιηση της πολιτικής ζωής της χώρας, αντίθετη στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολιτευσης ας μην πανηγυρίζουν και να μην στρουθοκαμηλιζουν, επειδή τιμωρήθηκε ο ΣΎΡΙΖΑ, και αυτά ανέβασαν τα ποσοστά τους.
Το θέμα, στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι αν πάρουν τη θέση του ΣΎΡΙΖΑ, σαν αξιωματική αντιπολίτευση(ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ή αν θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι να μην δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να φερθεί ΗΓΕΜΟΝΙΚΑ.
ΥΓ. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να επιβραβεύουν τον πολιτικά υπεύθυνο των Τεμπών και να τον φέρουν πρώτο στην προτίμηση τους. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί για τις συμπεριφορές τους τελικά. Ας κάνουμε και εμείς την αυτοκριτική μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *