«Το “εκκρεμές” πάει κι έρχεται αλλά για τον λαό της Κινέτας, το νερό… νεράκι»

Ακολουθεί ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Κινέτας που αφορά στα έργα ύδρευσης και υδροδότησης της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων.

Καθώς πλησιάζει η μέρα των εκλογών βλέπουμε παντού ένα διαρκές «πηγαινέλα» που ξεκινά από μετακινήσεις «πολιτικών προσώπων» και φτάνει μέχρι τις… ιδιωτικοποιήσεις και τις κρατικοποιήσεις! Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο για να πάρει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και η σημερινή της ΝΔ θα την επαναφέρει όπως λέει στο κράτος, μέσα βέβαια από την περίφημη Ρυθμιστική Αρχή.

Τι καταλάβαμε όλα αυτά τα χρόνια βλέποντας αυτό το… εκκρεμές; Τι καταλάβαμε βλέποντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε εναλλασσόμενους ρόλους να «πίνουν νερό» στο όνομα της ύδρευσης ως κοινωνικού αγαθού; Τι καταλάβαμε από τις υποσχέσεις των εκάστοτε δημάρχων ότι «το νερό δεν αργεί στην Κινέτα»; Καταλάβαμε πως δεν δίνουν δεκάρα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, πως δεν δίνουν δεκάρα που τόσα χρόνια έχουμε ένα δίκτυο απαρχαιωμένο με ακατάλληλο νερό που το πληρώνουμε πανάκριβα!

Είτε λοιπόν το νερό περάσει απευθείας σε ιδιώτες είτε έμμεσα μέσω του κράτους σε αυτούς – άλλωστε και στις δυο περιπτώσεις δεν παύει να είναι χρηματιστηριακό προϊόν – το νερό θα είναι εμπόρευμα και πηγή κέρδους για τους λίγους ενώ εμείς θα πούμε…το νερό νεράκι!

Είδαμε αυτήν την κοροϊδία στους σιδηρόδρομους με τον πιο εγκληματικό τρόπο στα Τέμπη: ο ρόλος του κράτους ήταν να πάρει το πιο «κοστοβόρο» τμήμα και να το πληρώνει με τις θυσίες του ο λαός, ενώ στις μεγάλες επιχειρήσεις δόθηκε το εμπορικό τμήμα και τα εισιτήρια, που στο βωμό του κέρδους δεν δίστασαν να αφήσουν τον λαό απροστάτευτο στο έλεος της τύχης και του…ανθρώπινου λάθους!

Τα ίδια σχέδια έχουν και για το νερό. Γιατί καθυστερούν τα έργα ύδρευσης στην Κινέτα; Γιατί ακρίβυναν τα υλικά και δεν συμφέρουν τον εργολάβο; Γιατί δεν… «ωρίμασαν» ακόμα; Φταίει μήπως ο πόλεμος στην Ουκρανία; ΟΧΙ! Φταίει που αυτό το τόσο ζωτικό για τον λαό της Κινέτας έργο δεν είναι… προσοδοφόρο για το κεφάλαιο! Φταίει που –και το νερό- μπαίνει στο ζύγι «κόστους οφέλους»!

Κι εδώ έρχεται το… εκκρεμές! όταν κρίνεται μια επένδυση ασύμφορη για το κεφάλαιο, το κράτος αναλαμβάνει με χρήματα του λαού να τις κατασκευάσει. Στη συνέχεια τις παραδίδει σε ιδιώτες που τις βρίσκουν έτοιμες, και στην επόμενη «στροφή» που θα χρειαστεί θα τις ξαναπάρει για να «σβήσει» τις ζημιές τους, φορτώνοντας και πάλι τον λογαριασμό στους εργαζόμενους.

Η έννοια «κρατική ιδιοκτησία» της ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιείται για να δείξει πως τάχα το νερό είναι «δημόσιο αγαθό», την ίδια στιγμή όμως ο λαός πληρώνει αυξημένα τιμολόγια, η ποιότητα του νερού πέφτει, οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν ενώ οι ιδιώτες μοιράζονται κέρδη και μερίσματα!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα έργα υποδομών κρίνονται ασύμφορα και τα «τρώει η μαρμάγκα» όπως το δικό μας στην Κινέτα ή όποτε γίνουν θα κληθούμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να τα πληρώσουμε πανάκριβα. Να γιατί σήμερα, τον 21ο αιώνα, με αυτήν την τεχνολογική πρόοδο, γίνονται και διαφημίζονται «εμβληματικά» έργα στην Αθήνα που δεν έχουν καμιά σχέση με τις ανάγκες του λαού και την ίδια στιγμή ολόκληρες περιοχές λίγα χιλιόμετρα έξω από αυτήν είναι με βόθρους και ακατάλληλο νερό ενώ παραδίπλα (Λουτράκι) το καθαρό νερό πουλιέται… σε μπουκαλάκια!

Μόνη λύση για μας είναι να σταματήσει το νερό να είναι εμπόρευμα. Κι αυτό δε σημαίνει να γίνει «κρατική επιχείρηση» αλλά να μπορεί όλος ο λαός, με ευθύνη του κράτους να έχει πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συγκρουστούμε με την πολιτική αυτή και να διεκδικήσουμε να έχουμε τώρα, όχι αύριο, το νερό που μας αξίζει!

ΝΕΡΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ!

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours