H Ελληνίδα ποδοσφαιρική executive της Ρόμα που θα… κάνει κουμάντο τον Μουρίνιο

Ως κόρη του παλιού τερματοφύλακα και προπονητή ποδοσφαίρου, Σωτήρη, η Λίνα Σουλούκου είχε παραστάσεις από το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη από πολύ μικρή, και όπως αποδείχθηκε αυτή ήταν η προδιαγεγραμμένη της πορεία της μελλοντικά.

Γνωρίζοντας τον αθλητισμό εκ των έσω, αποτελώντας αθλήτρια του βόλεϊ για αρκετά χρόνια, έφυγε για την Ισπανία όπου έκανε την πρακτική της ως δικηγόρος (πάνω στο Αθλητικό Δίκαιο), πριν εργαστεί ως ανεξάρτητη γενική σύμβουλος.

Αντίθετα με έναν γνωστό παράγοντα με «τη μέση νοοτροπία» που όπως θυμάται η ίδια, της είπε: «Τι κάνεις εδώ τέλος πάντων; Θα έπρεπε να είσαι στην κουζίνα σου να φτιάχνεις μουσακά για τα παιδιά σου», ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ξεχώρισε την αξία της και της έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλωθεί αλλά και να εξελιχθεί στον χώρο.

Εκείνη το έπραξε αμέσως και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε Προϊστάμενη Νομικών Θεμάτων (2016) ενώ δύο χρόνια αργότερα (2018) προήχθη στον ρόλο της CEO. Σε αυτό το πόστο παρέμεινε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα με τον ρόλο της στον Ολυμπιακό, ήταν και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Club Association (ECA), παραμένοντας μέχρι και σήμερα μέλος του ΔΣ της.

«Το ποδόσφαιρο είναι μια συντηρητική βιομηχανία και αυτό είναι κάτι που μπορείς να το δεις ακόμη και στην ECA. Κοιτάς γύρω σου και παντού είναι λευκοί άνδρες, CEOs, πρόεδροι», ανέφερε συγκεκριμένα η Σουλούκου στην ίδια συνέντευξη στο Off the Pitch την οποία έδωσε λίγο μετά την αποχώρησή της από το «Γ. Καραϊσκάκης» και το άκρως επιτυχημένο πέρασμά της από εκεί.

Όσον αφορά το πέρασμά της από τους Πειραιώτες αυτό καθαυτό, σχολίασε στο ίδιο Μέσο:

«Σε τέσσερα χρόνια κατακτήσαμε τρία πρωταθλήματα σερί, παίξαμε σε δύο Τσάμπιονς Λιγκ και την ίδια στιγμή καταφέραμε να πουλήσουμε και να αναπτύξουμε παίκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία.

Στην αρχή ήταν μεγάλη δοκιμασία. Είναι δύσκολο να πείσεις τον ποδοσφαιρικό κόσμο να εμπιστευτεί ένα θηλυκό εκτελεστικό στέλεχος. Αλλά έχουμε ένα ποικίλο περιβάλλον. Πορτογάλο προπονητή, μαύρο Γάλλο διευθυντή, τρεις γυναίκες διευθύντριες. Θεωρώ ότι αυτό ήταν μέρος της επιτυχίας μας.

Ήμουν πολύ τυχερή που είχα τη στήριξη της διοίκησης. Με εμπιστεύτηκαν σε αυτόν τον ρόλο και στήριξαν τις αλλαγές στη δομή που ήθελα να προχωρήσουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν ένιωθα πως είχα κάποιον εχθρό απέναντί μου.

Το πώς αντιμετωπίστηκε έξω δεν ξέρω, αλλά σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια θεωρώ ότι όλοι είχαν τεράστια συνεισφορά και πίστευαν ότι ένα θυληκό στέλεχος μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένο.

Το ότι μια γυναίκα μπορεί να φέρει κάτι διαφορετικό στο άθλημα, είναι κάτι που το πιστεύω κι εγώ με ζέση».

Νέο κεφάλαιο στη Ρόμα

Η αποχώρηση του Πιέτρο Μπεράρντι από τη Ρόμα σηματοδότησε την πρόσληψη της Σουλούκου, με τους ιδιοκτήτες Νταν και Ράιαν Φρέντκιν να την καλωσορίζουν στην οικογένεια των πρωτευουσιάνων, βλέποντας στο πρόσωπό της τον άνθρωπο που θα οδηγήσει τον ιστορικό σύλλογο της «αιώνιας πόλης» στο επόμενο βήμα που ψάχνει τα τελευταία χρόνια -ειδικά με την επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είναι και από τους πιο εύκολους ανθρώπους στον χώρο, ωστόσο η Σουλούκου έχει πλέον την εμπειρία να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

Όπως επίσης είχε πει στο Off the Pitch: «Το να διαχειρίζεσαι όλους αυτούς του κορυφαίους αθλητές, προπονητές και διευθυντές με τα μεγάλα “εγώ” είναι πιο εύκολο όταν έχεις την άνεση να πεις “Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρω και που θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα”».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours