Όσκαρ 2023: Κέιτ Μπλάνσετ – Θα καταφέρει να κερδίσει το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της;

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς της γενιάς της, γνωστή για την ευελιξία, την ευφυΐα και την κομψότητά της στην οθόνη. Με δύο Όσκαρ ήδη στο ενεργητικό της, η Μπλάνσετ στοχεύει στη φετινή απονομή να ενταχθεί στην ελίτ των ηθοποιών που έχουν κερδίσει τρία ή περισσότερα Όσκαρ.



Η ηθοποιός κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει αναλάβει ένα ευρύ φάσμα ρόλων, γοητεύοντας το κοινό με τις ερμηνείες της και εδραιώνοντας τη θέση της ως μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Η Μπλάνσετ έγινε γνωστή για πρώτη φορά με τον ρόλο της στην ταινία «Elizabeth», για τον οποίο έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ. Έκτοτε, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιτυχημένες ταινίες, όπως η τριλογία «The Lord of the Rings», «Babel», «I’m Not There» και «Thor: Ragnarok».

Thor_Ragnarok_-oscar_2023
Elizabeth__1998_
H Kέιτ Μπλάνσετ κέρδισε το 1998 την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία «Elizabeth»
babel-4324
Η ηθοποιός στην ταινία «Βabel»

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της καριέρας της Μπλάνσετ είναι η ευελιξία της. Έχει αναλάβει ένα μεγάλο φάσμα ρόλων, από ιστορικές προσωπικότητες μέχρι χαρακτήρες υπερηρώων, και έχει προσδώσει μια μοναδική ενέργεια και απόχρωση σε κάθε ερμηνεία της.

Εκτός από τις κινηματογραφικές της δουλειές, η 53χρονη ηθοποιός έχει γίνει γνωστή και στη σκηνή. Έχει παίξει σε διάφορες θεατρικές παραγωγές, όπως το «A Streetcar Named Desire» και το «Hedda Gabler», και έχει λάβει θετική κριτική αναγνώριση για το έργο της.

Η Μπλάνσετ κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 2005, για την ερμηνεία της Κάθριν Χέπμπορν στην ταινία «The Aviator», σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε. Η ηθοποιός έφερε ευστροφία, χάρη και βάθος στον ρόλο της θρυλικής ηθοποιού, η οποία είχε μια ταραχώδη σχέση με τον Χάουαρντ Χιουζ (τον οποίο υποδύεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο). Η ερμηνεία της επαινέθηκε ευρέως για την τεχνική της ακρίβεια, καθώς και για τη συναισθηματική της απήχηση. Η νίκη της Μπλάνσετ θεωρήθηκε ως επάξια αναγνώριση του ταλέντου της, μετά από πολλές υποψηφιότητες και αξιόλογες ερμηνείες.

vVk0HV9HAqvvSfWiNGjpsOekLBS
Η Κέιτ Μπλάνσετ με τον συμπρωταγωνιστή της, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στο «Aviator»

Το δεύτερο Όσκαρ της Μπλάνσετ ήρθε το 2014, για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία «Blue Jasmine», σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν. Υποδύθηκε την Jasmine, μια πρώην κοσμική κυρία που έχει χάσει τον πλούτο, το κύρος και τη λογική της και μετακομίζει με την αδελφή της (την οποία υποδύεται η Σάλι Χόκινς) στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ερμηνεία της ήταν ένα tour-de-force συναισθηματικής πολυπλοκότητας, καθώς μετέφερε την ευθραυστότητα, τον ναρκισσισμό, την απελπισία και την ανθεκτικότητα του χαρακτήρα. Η νίκη της Μπλάνσετ θεωρήθηκε ως θρίαμβος έναντι ισχυρού ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των Έιμι Άνταμς, Σάντρα Μπούλοκ, Τζούντι Ντεντς και Μέριλ Στριπ.

_Blue_Jasmine_
Η ηθοποιός έλαβε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της για την ταινία «Blue Jasmine»

Στην 95η τελετή των Όσκαρ, η Κέιτ Μπλάνσετ διεκδικεί το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της για την ταινία «Tar», όπου υποδύθηκε τη Λύδια Ταρ, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας του Βερολίνου.

Η ερμηνεία της Μπλάνσετ στο φιλμ έχει αποσπάσει μεγάλη αναγνώριση και έχει περιγραφεί ως «κολοσσιαία» και «σαγηνευτική» από πολλούς κριτικούς. Η ηθοποιός όπως αναφέρεται, «μαγεύει» με το χάρισμα και τις υποκριτικές της ικανότητες. Πολλοί κριτικοί σημείωσαν ότι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε καρέ της ταινίας και την «κουβαλάει στους ώμους της» αβίαστα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολίασαν πως δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας της.

Ενώ ορισμένοι κριτικοί έχουν επικρίνει την ταινία για υπερβολικά μεγάλη διάρκεια και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, η υποκριτική της Κέιτ Μπλάνσετ έχει λάβει καθολική αναγνώριση.

TÁR - Official Trailer [HD] - In Select Theaters October 7

Οι ερμηνείες της ηθοποιού επαινούνται σταθερά για τις αποχρώσεις, το βάθος και την αυθεντικότητά τους, ενώ η υποκριτική της μέθοδος αναφέρεται συχνά ως βασικός λόγος της επιτυχίας της.

Η μέθοδος υποκριτικής που ακολουθεί είναι ένας συνδυασμός κλασικής εκπαίδευσης, διαισθητικής εξερεύνησης και εντατικής προετοιμασίας. Είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στην έρευνα και την ανάπτυξη των χαρακτήρων και συχνά περνάει μήνες βυθίζοντας τον εαυτό της, στον κόσμο του χαρακτήρα που υποδύεται.

Μια από τις χαρακτηριστικές προσεγγίσεις της Mπλάνσετ στην υποκριτική είναι η χρήση της σωματικότητας. Έχει πει σε συνεντεύξεις της ότι πιστεύει πως το σώμα είναι ένα βασικό εργαλείο για έναν ηθοποιό και εργάζεται σκληρά για να κατανοήσει τη σωματικότητα κάθε χαρακτήρα που υποδύεται. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τη μελέτη των σωματικών χαρακτηριστικών του χαρακτήρα, όπως η στάση, το βάδισμα και οι χειρονομίες του, αλλά και τη συναισθηματική και ψυχολογική του κατάσταση, η οποία συχνά αντανακλάται στο σώμα.

Η Μπλάνσετ είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να ενσαρκώνει πλήρως έναν χαρακτήρα, τόσο διανοητικά όσο και συναισθηματικά. Είναι δεξιοτέχνης της λεπτότητας και είναι σε θέση να μεταφέρει πολύπλοκα συναισθήματα μέσα από μικρές χειρονομίες, αλλαγές στον τόνο ή ακόμη και με ένα βλέμμα, κάτι που απαιτεί βαθιά κατανόηση της εσωτερικής ζωής του χαρακτήρα.

Cate_Blanchett_2

Μια άλλη βασική πτυχή της υποκριτικής μεθόδου της είναι η προθυμία της να παίρνει ρίσκα και να ξεπερνά τα όρια. Η ηθοποιός χαρακτηρίζεται επίσης από μια ισχυρή αίσθηση συνεργασίας. Έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις της για τη σημασία της στενής συνεργασίας με τους σκηνοθέτες και τους συναδέλφους της, για τη δημιουργία μιας συνεκτικής και δυναμικής παράστασης. Εκτιμά τη συμβολή και τις προοπτικές των συναδέλφων της και αναζητά πάντα τρόπους να εμβαθύνει την κατανόηση ενός χαρακτήρα ή μιας σκηνής μέσω της συνεργασίας.

Κανείς δεν γνωρίζει αν η κορυφαία ηθοποιός θα επιστρέψει στο σπίτι με ένα ακόμα χρυσό αγαλματίδιο.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως το οσκαρικό ιστορικό της Μπλάνσετ μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της, καθώς ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να θεωρήσουν ότι έχει ήδη τιμηθεί αρκετά και ότι άλλες ερμηνεύτριες αξίζουν την αναγνώριση.

Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφίες: Shutterstock / Karl Milan / SplashNews.com / IDEAL IMAGE

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours