Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος: Σήμερα η τελευταία ημέρα πληρωμής

Τέλος χρόνου σήμερα για όσους καταβάλουν με δόσεις φόρους του 2022, επιστρέφουν τμηματικά τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας (ή θέλουν να θέσουν το Ι.Χ τους σε ακινησία), έχουν εκκρεμότητες με τα airbnb ή θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστές και όχι «οικογενειακές», φορολογικές δηλώσεις. Μαζί με αυτά πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών, τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Συγκεκριμένα, ο Φεβρουάριος «κλείνει» με ένα βαρύ λογαριασμό ύψους 2 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να πληρώσουν:

Την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος για το 2002, η οποία ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και στα συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ και στα 520 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που ανέρχονται σε 1,217 δις. ευρώ.
Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα για την οριστικοποίηση των στοιχείων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καθώς από το Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά ελέγχους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα και τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και κάρτες με στόχο τον εντοπισμό όσων προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα. Η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών αναμένεται να επικεντρωθεί στο να διαπιστώσει αν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Δηλαδή, αν τα μισθώματα που δηλώθηκαν αντιστοιχούν με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Παράλληλα, θα ελεγχθούν και θα διασταυρωθούν με βάση τα στοιχεία που θα αντληθούν μέσω πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. Όπως και πέρυσι, τα ειδοποιητήρια φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και το QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορούν να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας. Μάλιστα φέτος η πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών με το μήνα σχεδιάζεται να ανοίξει νωρίτερα, πριν το Πάσχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί για τους μήνες που το Ι.Χ. θα κυκλοφορήσει.

Επίσης, μέχρι σήμερα τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η υποβολή χωριστών δηλώσεων, ωστόσο, κρύβει παγίδες υπερφορολόγησης και οι φορολογούμενοι πριν την επιλέξουν, θα πρέπει πρώτα να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά. Οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στο βάρος των τεκμηρίων, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *