Η ΑΕΚ φουλάρει, ο ΠΑΟ… φρενάρει!

Ο Βασίλης Βέργης γράφει για την εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα 2ου και 1ου στην έναρξη του β’ γύρου και τον Ολυμπιακό που καραδοκεί.

Στο Βόλο η ΑΕΚ «πάρταρε». Όπως είχε κάνει και ο Παναθηναϊκός στο ίδιο γήπεδο πριν δύο μήνες. «Έριξε» 4 γκολ, θα μπορούσε περισσότερα, όμως εκείνο που μέτρησε πιότερο όλων ήταν η εικόνα μιας ομάδας που της λείπουν βασικά γρανάζια αλλά διαρκώς ανεβάζει στροφές. Μόλις μιάμιση εβδομάδα προτού υποδεχθεί τους πράσινους στην «Opap Arena» η αρμάδα του Αλμέιδα έχει πατημένο το πόδι στο γκάζι. Και φουλάρει κοιτάζοντας μόνο μπροστά.

Την ίδια ώρα ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός διαρκώς… φρενάρει. Στη Νεάπολη «κατόρθωσε» να χάσει τη νίκη από ένα σουτ του αντιπάλου του, αλλά μυαλό δεν έβαλε. Κόντρα στον ΟΦΗ για λίγα δευτερόλεπτα γλίτωσε την ήττα, χάρη στην προσωπική ενέργεια του Ιωαννίδη. Όμως αυτό του πρόσφερε μόλις ένα βαθμό. «Δεν αξίζαμε κάτι παραπάνω» είπε με ειλικρίνεια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνωρίζοντας ότι σημασία δεν έχουν οι τελικές προσπάθειες σε ένα ματς (14-1) αλλά τι ακριβώς κάνει μια ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Πόσο μάλλον μια ομάδα 11 παικτών απέναντι σε μία άλλη που παίζει με 10 από το 8ο λεπτό! Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ενέργεια ούτε έμπνευση ούτε καθαρό μυαλό ούτε αυτοπεποίθηση. Όσο περνούσε ο χρόνος προς το φινάλε ο ΟΦΗ έμοιαζε να παίζει με… παίκτη παραπάνω κι αυτό οφείλεται στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία του. Δεν πανικοβλήθηκε στιγμή κι όταν ο Γιόχου τον άφησε με 10, ο Νταμπράουσκας αποφάσισε πως ο μόνος τρόπος ήταν να αμυνθεί μαζικά η ομάδα του και όπου βγει.

Το γκολ που πέτυχε ο ΟΦΗ στη μοναδική του ευκαιρία στο ματς (όπως και ο Ιωνικός!) δεν είναι μόνο απόρροια της εξαιρετικής σέντρας του Μπαλογιάννη και της κεφαλιάς του Λάρσον, αλλά της ταυτόχρονης «απουσίας» των δύο μπακ του Παναθηναϊκού, του Κώτσιρα στον πρώτο και του Χουάνκαρ στον δεύτερο. Απόδειξη ότι οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς δεν είχαν κατά νου ότι ο ΟΦΗ μπορεί και να επιτεθεί!

Ναι, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να σκοράρει αν ο Παλάσιος ήταν στοιχειωδώς εύστοχος στις φάσεις που είχε αλλά αυτό ίσως άλλαζε μόνο το αποτέλεσμα όχι την εικόνα του. Όταν ψάχνεις με το κιάλι να βρεις διακριθέντες και καταλήγεις στον Ιωαννίδη που μπήκε αλλαγή και στον Μπερνάρ του α’ ημιχρόνου, τότε τα συμπεράσματα είναι εύλογα. Και δικαιολογούν τις «μαύρες γιορτές» που κάνει το τριφύλλι.

Ούτε αποτελεί δικαιολογία το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του «πούλμαν» και παίκτες που στο β’ έπεφταν διαρκώς κάτω για να κάνουν καθυστερήσεις. Ο ΟΦΗ των 10 ποδοσφαιριστών από το 8’ δεν είχε άλλο τρόπο εκτός της μαζικής άμυνας και του «κλεφτοπολέμου». Δεν λέω ότι οι συνεχείς πτώσεις-καθυστερήσεις είναι ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε όμως πως αποτελούν «στρατηγική» κάθε αουτσάιντερ σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Γιοβάνοβιτς ήταν ειλικρινής στο φινάλε των κρίσεών του, όμως από εδώ και πέρα νομίζω ότι πρέπει να πήρε το μήνυμα. Η ομάδα του χρειάζεται ΑΜΕΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ για να διατηρηθεί στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου. “Χάνει λάδια” όπως ορθά επισήμανε ο τίτλος του SDNA. Και λύσεις δεν έχει για να φέρνει από τον πάγκο, πέραν του Ιωαννίδη που τον έχει σώσει πολλάκις, ενώ ο Σπόραρ σήμερα «εμφανίστηκε» μόνο στην αποβολή.

Αν ο Παναθηναϊκός αργήσει κι άλλο να κάνει μεταγραφές –τις οποίες ΕΠΡΕΠΕ ήδη να έχει δρομολογήσει-, έτσι όπως φρενάρει δεν αποκλείεται σε λίγο να βλέπει την πλάτη της ΑΕΚ που πηγαίνει “τρένο”.

Η Ενωση στο Βόλο ήταν απολαυστική ειδικά στο α’ ημίχρονο. Και γκολάρες έβαλε και το τέμπο της ήταν πολύ ισχυρό και οι παίκτες έδειξαν φρέσκοι και η ομάδα δεν επηρεάστηκε από τις απουσίες. Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα «φυσάει» και περιμένει την επιστροφή σημαντικών παικτών, όμως εκείνοι που παίζουν δε «φθίνουν» τη δυναμική της.

Με αυτό τον «αέρα» υποδεχόμενη σε λίγες μέρες τον Παναθηναϊκό στην καυτή έδρα της δείχνει ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει τα πράγματα εντελώς τούμπα επιστρέφοντας εμφατικά από το -8 του α’ γύρου.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός καραδοκεί. Μετά τη «γκέλα» στα Γιάννενα επανήλθε και ισοπέδωσε τον Αστέρα Τρίπολης, έχοντας ξανά σε «γεμάτο» βράδυ τον Χάμες. Το γεγονός ότι ψαλίδισε τη διαφορά στους 10 σε συνδυασμό με την εικόνα του Παναθηναϊκού και το επερχόμενο ντέρμπι των 2 πρώτων αναπτερώνει τις ελπίδες του αν δείξει σοβαρότητα στην άμυνα.

Σοβαρότητα που δεν έδειξε ο ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, αδικώντας την εκπληκτική εμφάνιση του Γιάννη Κωνσταντέλια. Ο νεαρός τους έλεγε «πάρτε βάλτε» αλλά οι συμπαίκτες δεν το καθάρισαν. Κι ως συνήθως η μπάλα τιμωρεί… 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours