Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια:Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Δεκάδες μετασεισμοί έπειτα από τη δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική Εύβοια προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, με τους επιστήμονες να παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να πει ακόμη εάν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά και πως πρόκειται για μια γνωστή σεισμικά περιοχή η οποία και στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς.

Η δόνηση δεν έχει σχέση με τους σεισμούς -λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ- πριν από ένα μήνα στη νότια Εύβοια.

Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Σε επιφυλακή είναι και οι αρχές για κάθε ενδεχόμενο.

Η δόνηση και οι μετασεισμοί

Ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:24, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Αθηνάς και 5 χιλιόμετρα ανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας. Το ρήγμα είναι γνωστό στους σεισμολόγους, που τονίζουν ότι έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008

Οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, τονίζουν οι επιστήμονες.

Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ.

Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *