59 χρόνια μετά…«Τίποτα δεν μπορούσε να εμποδίσει τη δολοφονία Κένεντι»

Οποιος έχει παρακολουθήσει κάποιο από τα πάμπολα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του προέδρου Τζ. Φ. Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας, το 1963, δεν μπορεί παρά να έχει προσέξει έναν σωματώδη άνδρα να ορμά, να σκαρφαλώνει και να έρπει πάνω στο καπώ του αυτοκινήτου του προέδρου την ώρα των πυροβολισμών, προσπαθώντας να προστατεύσει τον ίδιο και την Πρώτη Κυρία.

Η φωτογραφία αυτή, που είναι πασίγνωστη, απεικονίζει τον -τότε- 31 ετών πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών Κλιντ Χιλ στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να σώσει τους ανθρώπους, με την ασφάλεια των οποίων ήταν επιφορτισμένος. Σήμερα, στα 90 του χρόνια και μετά τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 13.000 ολοκληρωμένων -πρώην διαβαθμισμένων και σβησμένων σε μεγάλο τους μέρος- εγγράφων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Κλιντ Χιλ  λέει ότι δεν υπάρχει «κανένα γεγονός» και μόνο «εικασίες» σε εναλλακτικές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος πυροβόλησε το πρώην αφεντικό του.

Ο πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας είπε στο BBC Radio 4 ότι ο δολοφόνος Λι Χάρβεϊ ΄Οσβαλντ ήταν απλώς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

image_6487327__1_

Τα δευτερόλεπτα της δολοφονίας που συντάραξε τον κόσμο

Ο Κένεντι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον Όσβαλντ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963, καθώς περιόδευε στην πόλη με τη σύζυγό του, Τζάκι, μέσα σ’ ένα ανοιχτό αυτοκίνητο.

Ο Κλιντ Χιλ επέβαινε στο αυτοκίνητο των μυστικών υπηρεσιών ακριβώς πίσω από τη λιμουζίνα του προέδρου, στην οποία επέβαιναν επίσης ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του Νέλι.

image_6487327__3_

Αφού η αυτοκινητοπομπή πέρασε από το κτίριο του Texas School Book Depository (σ.σ. σήμερα επταώροφο κτίριο, που στεγάζει μουσείο και τότε στέγαζε υπηρεσίες αποθήκευσης σχολικών βιβλίων), ο Όσβαλντ -που κρυβόταν σε ένα παράθυρο του έκτου ορόφου- πυροβόλησε τον πρόεδρο. Μία σφαίρα τον χτύπησε στον λαιμό, ενώ μια άλλη -που ήταν θανατηφόρος- τον χτύπησε στο κεφάλι.

Ο Χιλ πετάχθηκε και σκαρφάλωσε στο καπώ του αυτοκινήτου του προέδρου για να τον προστατεύσει μετά τον πρώτο πυροβολισμό, αλλά δεν τον έφτασε εγκαίρως, πριν τον χτυπήσει η δεύτερη σφαίρα. Ο Χιλ διηγήθηκε: «Άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο πίσω από τον δεξιό μου ώμο. Δεν αναγνώρισα ακριβώς τi ήταν στην αρχή, οπότε άρχισα να στρέφομαι προς την κατεύθυνση του θορύβου, για να δω αν μπορούσα να τον αναγνωρίσω. Είδα τον πρόεδρο Κένεντι να πιάνει το λαιμό του και ν΄αρχίζει να γέρνει προς τα αριστερά του. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που άκουσα ήταν πυροβολισμός. Πήδηξα από τη θέση μου από το αυτοκίνητο παρακολούθησης, τρέχοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσα προς το προεδρικό όχημα, με σκοπό να ανέβω στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου για να σχηματίσω μια ασπίδα, ένα φράγμα προστασίας εκεί για να προστατεύσω τόσο τον πρόεδρο όσο και την κα. Κένεντι. Δυστυχώς λίγο πριν φτάσω εκεί, ακούστηκε άλλος ένας πυροβολισμός και η σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι. ΄Ηταν ένα θανατηφόρο τραύμα».

Τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό του Κένεντι, η Τζάκι εθεάθη να σκαρφαλώνει από το πίσω κάθισμα στο καπώ του αυτοκινήτου, πριν ο Χιλ την σπρώξει πίσω στο κάθισμα. Αργότερα, η ίδια δεν θυμόταν να σκαρφαλώνει από το κάθισμα στο καπώ, αν και ο Χιλ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι μπορεί να προσπαθούσε να πιάσει ένα κομμάτι από το κρανίο του άντρα της.

Ο Κόναλι τραυματίστηκε σοβαρά στη δολοφονία καθώς μια σφαίρα που είχε περάσει από τον Κένεντι έσπασε το πλευρό του, τρύπησε έναν από τους πνεύμονές του και έσπασε τον καρπό του.

Στη συνέχεια, ο Οσβαλντ, ο οποίος εργαζόταν στο κτίριο των Αποθηκών σχολικών βιβλίων, πυροβόλησε τον αστυνομικό του Ντάλας Τζ. Ντ. Τίπιτ, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την περιοχή. Ο ίδιος ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι, μόλις δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Ο Ρούμπι επέμεινε αργότερα ότι σκότωσε τον Όσβαλντ για να σώσει την κυρία Κένεντι από τη δοκιμασία της δίκης. Κάποιοι έχουν ισχυρισθεί ότι ο Ρούμπι σκότωσε τον Όσβαλντ για λογαριασμό του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ρούμπι πέθανε το 1967 από πνευμονία χωρίς να πει οτιδήποτε άλλο.

image_6487327__2_

Ό,τι ήταν να μάθουμε, το μάθαμε

Ο Χιλ είπε στο BBC ότι έχει ερωτηθεί «χιλιάδες φορές» για το τι πραγματικά συνέβη, καθώς οι θεωρητικοί συνωμοσίας αμφισβήτησαν το επίσημο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Γουόρεν, η οποία διαπίστωσε ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος του. «Όταν λέτε θεωρίες συνωμοσίας, αυτό το συνοψίζει, η λέξη «θεωρίες» σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο πραγματικό γεγονός, είναι αυστηρά εικασίες», πρόσθεσε ο κ. Χιλ. Ερωτηθείς εάν κάποιο από τα 13.173 ολοκληρωμένα έγγραφα που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα δώσει νέα στοιχεία για τον θάνατο του Κένεντι, ο κ. Χιλ είπε: «Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχουν επιπλέον σημαντικές πληροφορίες. Νομίζω ότι όλα όσα κυκλοφόρησαν ως τώρα είναι περίπου όσα θα μάθουμε. Δεν νομίζω ότι έχει μείνει κάτι σημαντικό». Και κατέληξε λέγοντας ότι πιστεύει πως «τίποτα» δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τη δολοφονία να συμβεί, λόγω «του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή».

Μετά το θάνατο του Κένεντι, ο Χιλ εργάστηκε ως σωματοφύλακας της Τζάκι Κένεντι και στη συνέχεια εργάστηκε για τον διάδοχο του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον. Στη συνέχεια εργάσθηκε στην προστασία του Αντιπροέδρου του Ρίτσαρντ Νίξον, Σπύρο Άγκνιου, προτού γίνει βοηθός διευθυντή της ομάδας προστασίας των Μυστικών Υπηρεσιών. Συνταξιοδοτήθηκε το 1975.

Στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα μετά από 60 χρόνια

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε πριν από λίγες μέρες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί τη δημοσίευση, σε ολοκληρωμένη μορφή, διαβαθμισμένων εγγράφων, που είχαν κατά μεγάλο μέρος σβηστεί.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες μου, οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν αναλάβει μια μεγάλη προσπάθεια για να επανακτήσουν το πλήρες σύνολο των σχεδόν 16.000 εγγράφων, που είχαν προηγουμένως κυκλοφορήσει με πολλά σημεία διαγραμμένα και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 70% αυτών των αρχείων μπορεί τώρα να κυκλοφορήσει σε πλήρη μορφή», είπε. «Αυτή η σημαντική αποκάλυψη αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής μου για διαφάνεια και θα παρέχει στο αμερικανικό κοινό μεγαλύτερη εικόνα και κατανόηση της έρευνας της κυβέρνησης σχετικά με αυτό το τραγικό γεγονός στην αμερικανική ιστορία». Ωστόσο, εκατοντάδες ακόμη έγγραφα παραμένουν κρυφά, αλλά ένας εκπρόσωπος της CIA είπε ότι το 95% των αρχείων έχουν πλέον δημοσιευτεί πλήρως.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours