Κινούμενο θερινό σινεμά απ’ την Κινέτα έως το Κιλκίς

Μια πρωτότυπη δράση ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου. Στόχος της να χτίσει στενούς δεσμούς ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες και το κοινό και να υπογραμμίσει το πόσο στενά συνδεδεμένες είναι κάποιες από αυτές με τους τόπους όπου γυρίστηκαν.

Το «Landmarks» της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου είναι ένα φιλμικό road trip στην Ελλάδα, όπου ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της χώρας. Δέκα στάσεις και δέκα προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών, οι οποίες δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχέση με τον τόπο στον οποίο γυρίστηκαν και άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του ελληνικού κινηματογράφου. Από την Πελοπόννησο έως τη Μακεδονία και από την Κέρκυρα έως το κέντρο της Αθήνας, το αυτοκινούμενο όχημα της ΕΣΠΕΚ θα προβάλει κλασικές αλλά και σύγχρονες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, δημιουργώντας ένα πολυφωνικό πρόγραμμα, πλούσιο σε εποχές, είδη και θεματολογία.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει τη σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και τη ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.

Πρώτη στάση, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (21.00), στον προαύλιο χώρο της Κοινότητας – Ομοσπονδίας Κινέτας Δήμου Μεγαρέων για την προβολή της πρώτης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Κινέττα». Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ακολουθεί το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ στην πλατεία Σταθμού Λαρίσης για τρεις ταινίες της Εύας Στεφανή, τις: «Αθήναι», γυρισμένη στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, «Ακρόπολις», ένα πείραμα παραλληλισμού του Ιερού Βράχου με το γυναικείο σώμα, και «Χειρόγραφο».

Τη Δευτέρα 12/9 (21.00) το αυτοκινούμενο ταξιδεύει στη Λαμία για την προβολή της «Μπαλάντας της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη στο προαύλιο του 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) και την Τετάρτη 14/9 (20.30) κάνει στάση στα Λουτρά Καϊάφα για το «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. «Μια εξερεύνηση σε έναν κόσμο που είναι ο πιο σιωπηλός, ο πιο βίαιος, που τα ψέματα γίνονται πολύτιμα και οι παλιοί φίλοι αραιώνουν, όταν τα παιδιά είναι μακριά και δύσκολες χρονιές πλησιάζουν. Θα μπορούσε να είναι ένα φιλμ-διαμαρτυρία. Τι θέλει να φωνάξει κανείς όταν περνάει τα 58 του;», σχολιάζει για την ταινία ο σκηνοθέτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *