10 συναυλίες για έναν σίγουρα καλύτερο Σεπτέμβριο

Σημείωσε στο bucket list: Α. μια νύχτα με τους Madrugada στο Καλλιμάρμαρο, Β. να δω συναυλία του μαγικού Asaf Avidan και Γ. να δοκιμάσω στα τυφλά μια τουρκική μπάντα που παίζει ψυχεδελικό φολκ. Όλα στα προσεχώς.


Ζήσαμε ένα εμπύρετο καλοκαίρι και όχι λόγω της ξηρασίας. Όλα ήταν στο φουλ: τα φεστιβάλ, οι τουρίστες, οι αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά και η άδεια Αθήνα. Το κλίμα είχε φανεί από νωρίτερα, για να είμαστε ειλικρινείς, με τις συναυλίες.

Το κατάμεστο γήπεδο των 25.000 εισιτηρίων, πέρα από επιπλέον milestone για την σκηνή της ραπ μουσικής, ήταν και μια δήλωση για την ανάγκη μας για κοινωνική συσπείρωση.

Πόσο ικανός να ανταπεξέλθει των προσδοκιών προμηνύεται ο Σεπτέμβριος; Αρκετά, εάν σκεφτείς ότι περιλαμβάνει 30+ συναυλίες και οι 10 από αυτές δεν πρόκειται να απογοητεύσουν με την εμπειρία που επιφυλάσσουν, καθεμιά στο είδος της – από το ψυχεδελικό τριπ μιας τουρκικής μπάντας με μπουζούκι έως τον Asaf Avidan, τον Φοίβο Δεληβοριά και τους αγαπημένους Madrugada.

Orchestra Baobab

© Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για τη Σενεγάλη, οι Orchestra Baobab ήταν ανέκαθεν ένα άρμα εξωστρέφειας και διεκδίκησης της αφρικανικής παρουσίας στα σύγχρονα ακούσματα της Δύσης και όχι μόνο: με αυτό το σκεπτικό προέκυψε το σχήμα αρχές της δεκαετίας του ’70 σε ένα κλαμπ στο Ντακάρ, έτσι συνέχισαν την πορεία τους μέχρι σήμερα, χτίζοντας τον θρύλο της «μεγαλύτερης χορευτικής μπάντας της αφρικανικής ηπείρου».

Πενήντα χρόνια ιστορίας –με 24 στουντιακά άλμπουμ– γιορτάζουν τώρα, στην παγκόσμια περιοδεία που κάνει στάση στο Μέγαρο Μουσικής, την 1η του Σεπτέμβρη. Προπώληση εδώ.

Φοίβος Δεληβοριάς

Η υπέροχη, νοσταλγική χροιά του Φοίβου Δεληβοριά πλέκει τις νέες ιστορίες στον δίσκο που κυκλοφόρησε μέσα στο ’22, όπως τις αισθάνθηκε από τα παγκάκια του Παγκρατίου μέχρι τα παλιά στούντιο της Φίνος Φιλμς, όπου ηχογραφήθηκε το Anime.

Ιδιοφυής, όπως πάντα, και συναισθηματικός, όσο χρειάζεται, ο Φοίβος συμπλήρωσε άλλο ένα ποίημα στη συλλογή του, με ξεκάθαρα μηνύματα για την Τοπαλούδη, τον Ζακ και όλα τα αταίριαστα παιδιά.

Πρώτη παρουσίαση του δίσκου, στις 6 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη. Θα παίξει επίσης καινούργιες εκδοχές κομματιών από τη δισκογραφία του, μαζί με τους σταθερούς συνεργάτες τους. Προπώληση εδώ.

Goran Bregovic

Κάπου βαθιά, ένα κομμάτι του Goran Bregovic πρέπει να περιλαμβάνει ιδιοσυγκρασία ελληνική, αφού δεν έχει περάσει σεζόν χωρίς τον διάσημο Βαλκάνιο συνθέτη στο συναυλιακό πρόγραμμα της Αθήνας, ενώ παραμένει ακαταμάχητα αγαπητός. Λίγα εισιτήρια μένουν για τη συναυλία στη σκηνή του City Garden Festival, στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν τα χάλκινα πνευστά θα κάνουν τη μουσική των Βαλκανίων να ακουστεί ξανά περήφανα.

Μαζί του η μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο 10 εγχόρδων και χορωδών. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Altin Gün

Τουρκικό, ψυχεδελικό ροκ με ανατολίτικα όργανα – δηλαδή; Altin Gün. Ένα ανεβαστικό, μυρωδάτο blend από μία ταλαντούχα μπάντα, η οποία έχει την έδρα της στο Άμστερνταμ και έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Fuzz Club.

Το πλούσιο, γευστικό αποτέλεσμα που θα ακούσεις οφείλεται στον κανόνα της ομαδικότητας, που ακολουθεί το εξαμελές γκρουπ από φιλοσοφία. Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Λόγος Τιμής και Novel 729

Σεπτέμβριος συναυλίες©Technopolis City of Athens / Kiki Papadopoulou

Ποιος θα έλεγε όχι σε έναν δεύτερο γύρο από σαΐτες, καπνογόνα και μαυροφορεμένους «με το Λάμδα Ταφ στο δέρμα»; Το πιο τίμιο δίδυμο του boom bap στην πρωτεύουσα, οι Λόγος Τιμής, ανταμώνουν τώρα με τον Novel 729 στην ανοιχτή σκηνή της Πετρούπολης, στο Θέατρο Πέτρας, στις 16 του Σεπτέμβρη.

«Αδερφός για αδερφό», σε μια βραδιά που θα θυμίζει περισσότερο γιορτή παρά συναυλία, αφού το ραπ ποτέ δεν ήταν απλά μουσική – είναι αγκαλιές, συναισθήματα και ιδρώτας στο pit, μεταξύ πολλών ακόμα. Προπώληση εδώ.

Asaf Avidan

Η σπαρακτική φωνή με την εξίσου σπαρακτική ιστορία, ο Asaf Avidan από το Ισραήλ θα μετατρέψει το Ηρώδειο σε ένα καλειδοσκόπιο παράλληλων κόσμων – τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας προσδοκία. Διότι δεν τραγουδάει απλά, είτε έχει μόνο τη χάρη της φωνής που αγγίζει λεπτά σημεία, αλλά πλάθει με τη φωνή του πλούσιους συναισθηματικούς κόσμους, όσο τραγουδάει.

«Τα τραγούδια μου είναι πολύ προσωπικά», έχει εξηγήσει ο ίδιος, αλλά όταν συμβαίνει να τα τραγουδάει σε μεγάλες συναυλίες, αυτό το βίωμα γίνεται κτήμα για όλους, μοιράζεται και «συμβαίνει το εξής: όλα αυτά σα να εξατμίζονται, να μαζεύονται ψηλά και να γίνονται σύννεφα, μετά βροχή που πέφτει πάνω στον καθένα σας».

Τα προγνωστικά, λοιπόν, δείχνου πυκνές νεφώσεις και καταποντές, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, με τον Asaf Avidan. Προπώληση εδώ.

Βelle and Sebastian

Από το 1996 μέχρι το φετινό έτος, που βγήκε το A Bit of Previous, έχουν κυκλοφορήσει 11 άλμπουμ με το χαρακτηριστικό γλυκόπικρο ύφος τους και, παραδόξως, δεν έχουν ξεθωριάσει καθόλου, παραμένουν στα ντουζένια τους. Γλυκόπικροι, όπως πρώτα, όπως ένα φθινοπωρινό βράδυ. Με αυτό τον αέρα, η indie pop μπάντα από τη Γλασκώβη θα συναντήσει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό. Στις 23 του μηνός, στο Anodos Live Stage.

Προπώληση εδώ.

Madrugada

Σεπτέμβριος

Όταν η φωνή του Sivert Høyem θα αντηχήσει στο Καλλιμάρμαρο, αναμένεται να απελευθερωθεί και μια δόση οργασμικής ενέργειας, έτσι δεν είναι; Από τη μία, ο Νορβηγός σταρ έχει στα χέρια του το μαρμάρινο στάδιο που είναι ταυτόσημο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, με θεσπέσια ακουστική, από την άλλη το κοινό θα έχει μπροστά του την μπάντα που δεν χορταίνει να απολαμβάνει. Ένα ταξίδι συναισθημάτων, κάθε τους εμφάνιση.

«Madrugada και Ελλάδα, ένα είδος ερωτικής σχέσης», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος μετά το μεγάλο τουρ του ’19, εξηγώντας πόσο έντονα νιώθει στις συναυλίες του εδώ. Η όλη ανταπόκριση ήταν και το κίνητρο για τη νέα τους κυκλοφορία: το Chimes At Midnight είναι ρομαντικό, λυρικό, απαλό και όμορφο, οπότε αντίστοιχο επιπλέον τόνο θα λάβει και το live.

Τη συναυλία θα ανοίξει η Amanda Tenfjord, μετά την εκπροσώπηση στη Eurovision. Στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Καλλιμάρμαρο. Προπώληση εδώ.

Villagers of Ioannina City

Ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή του ελληνικού stoner, έχοντας το εξαιρετικό χάρισμα της ηπειρωτικής μουσικής στο αίμα τους. Η τιμημένη πεντατονική κλίμακα της Ηπείρου, πάνω στην οποία πατάνε, κάνει τον σκληρό ήχο αρχέγονο, γι’ αυτό και οι συναυλίες τους περιλαμβάνουν στιγμές υψηλής ταύτισης, σαν μυσταγωγία.

Την εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν στο Θέατρο Βράχων, στις 25 Σεπτεμβρίου. Προπώληση εδώ.

Shigeru Umebayashi

Ταπεινός και ταυτόχρονα διεισδυτικός, πραγματικά σοφός, ο θρυλικός συνθέτης Shigeru Umebayashi είναι σαν να μεταφέρει την παρακαταθήκη της Άπω Ανατολής στη μουσική του, αλλά όχι με τρόπο επιτηδευμένο. Όλα συμβαίνουν αρμονικά, οργανικά, στα μουσικά τοπία του UME, γι’ αυτό και οι ταινίες 2046Ιπτάμενα Στιλέτα και In the Mood for Love δεν θα ήταν το ίδιο αριστουργηματικές χωρίς τα δικά του χέρια.

Βέβαια, τα άλμπουμ του στέκουν αυθύπαρκτα, πέρα από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη – είναι ένα κάλεσμα απ’ τους χαοτικό Χονγκ Κονγκ και τον μακραίωνο πολιτισμό της Ανατολής ταυτόχρονα. Είναι ένα κάλεσμα για το Ηρώδειο στις 28 Σεπτεμβρίου.

Τη σπάνια (πολύ σπάνια) εμφάνιση του Ιάπωνα συνθέτη θα πλαισιώσει η 40μελής Athens Philharmonia Orchestra με τη συμμετοχή του σχήματος Alex Drakos Ensemble, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου Βέλγου μαέστρου, Dirk Brossé. Προπώληση εδώ.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours