Guns n’ Roses vs Nirvana: Η μεγαλύτερη κόντρα των ’90s

Όταν μιλάμε για την δεκαετία του 1990 και τη ροκ μουσική, τα συγκροτήματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι δύο. Οι Guns n’ Roses και οι Nirvana. Από τα τέλη της δεκαετία του 80′ τα δύο συγκροτήματα έκαναν την εμφάνιση τους  και προκάλεσαν χαμό στους θαυμαστές του είδους. Η Ροκ είχε βρει νέους αντιπροσώπους στα πρόσωπα των frontman των συγκροτημάτων, Άξλ Ρόουζ και Κερτ Κομπέιν αντίστοιχα.

Ο δυο frontman ήταν όμοιοι από πολλές απόψεις: δύο μπερδεμένοι τύποι από μία μικρή πόλη με διαλυμένες οικογένειες. Η ζωή και των δύο άλλαξε για πάντα εξαιτίας της επαναστατικής ροκ μουσικής ενώ πάλευαν με τους εθισμούς τους. Ο Άξλ προερχόταν από μια άκρως θρησκευτική οικογένεια και μαζί με την αδερφή του δεχόταν κακοποίηση από τον πατριό τους ενώ ο Κομπέιν προερχόταν από χωρισμένους γονείς και καταπιεστικό περιβάλλον.

Ήταν όμως, και εντελώς διαφορετικοί. Ακόμα και η μουσική τους μπορεί να έμοιαζε αλλά δεν ήταν ίδια. Οι Guns n’ Roses υπηρετούσαν την hard rock και glam rock ενώ οι Nirvana εισήγαγαν ένα νέο ήχο, αυτόν της grunge και punk rock. Οι στίχοι του Άξλ χαρακτηρίστηκαν ρομαντικοί ενώ κάποιες φορές  ρατσιστικοί και σεξιστικοί ενώ ο Κομπέιν πρέσβευε τον αιώνια καταπιεσμένο έφηβο.

Όταν η φήμη των δύο συγκροτημάτων έφτασε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο απόγειο της επιτυχίας τους, τότε ξεκίνησε η μεγαλύτερη κόντρα των ’90s που θα άφηνε εποχή. Οι θαυμαστές της Ροκ είχαν πια μοιραστεί στα δύο.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη

Οι Nirvana έγιναν η συζήτηση του μουσικού κόσμου με το δίσκο «Nevermind» το 1991 και απέκτησαν τεράστια φήμη και αναγνώριση ως το νέο ροκ μουσικό συγκρότημα. Οι Guns n’ Roses ήταν ήδη πετυχημένο γκρουπ, μετρώντας τεράστιες επιτυχίες όπως το «Sweet child O’ Mine». Στην αρχή, ο Άξλ είχε δηλώσει δημοσίως ότι ήταν θαυμαστής των Nirvana. Μάλιστα, είχε φορέσει ακόμη, και ένα καπέλο με το λογότυπο του συγκροτήματος στο βίντεο για το «Don’t Cry». Το συναίσθημα προφανώς δεν ήταν αμοιβαίο.

Ο Κομπέιν όμως, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να διαχωρίσει το ήθος των δυο συγκροτημάτων.

«Δεν είμαστε το τυπικό συγκρότημα των Guns N’ Roses που δεν έχει απολύτως τίποτα να πει». Την επόμενη χρονιά συμπλήρωσε «Η εξέγερση στέκεται απέναντι σε ανθρώπους όπως οι Guns N’ Roses».

Παρά τα άσχημα λόγια του Κομπέιν, ο Άξλ ηταν αποφασισμένος να φέρει τους Nirvana στη περιοδεία με τους Metallica. «Οι Guns N’ Roses επρόκειτο να κάνουν αυτή τη μεγάλη περιοδεία στο γήπεδο με τους Metallica και ήθελαν να ανοίξουμε», θα θυμόταν αργότερα ο Ντέιβ Γκρολ. «Λοιπόν, ο Άξλ καλούσε τον Κερτ ασταμάτητα. Μια μέρα περπατάγαμε στο αεροδρόμιο και ο Κερτ λέει: ‘Γαμώτο. Ο Άξλ Ρόουζ δεν θα σταματήσει να με καλεί’. Έτσι, ο Κερτ άρχισε να λέει βλακείες στις συνεντεύξεις και μετά ο Άξλ άρχισε να απαντάει. Αντάλλαζαν βρισιές λες και ήταν στο σχολείο» συμπλήρωσε ο ντράμερ των Nirvana.

Η κόντρα συνεχίστηκε ακόμα περισσότερο όταν ο Άξλ αποφάσισε να μιλήσει για τον εθισμό του Κομπέιν στη σκηνή του Ορλάντο. Ο Άξλ αναφέρθηκε στις φήμες ότι η κόρη του Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λάβ  είχε γεννηθεί με γενετικές ανωμαλίες λόγω της χρήσης ναρκωτικών της μητέρας της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ουσιαστικά αποκαλώντας τον Κερτ σνομπ, ο Άξλ χλεύασε τον όρο «εναλλακτικό», λέγοντας «το μόνο πράγμα που σημαίνει για μένα είναι κάποιος σαν τον Κομπέιν και τους Nirvana, ο οποίος είναι βασικά ένας γαμημένος εθισμένος με μια σύζυγο τοξικομανής. Και αν το μωρό γεννηθεί παραμορφωμένο, νομίζω ότι και οι δύο πρέπει να πάνε φυλακή – αυτό είναι το συναίσθημά μου».

Οι επιθέσεις

Η κόντρα έφτασε στο απροχώρητο στα MTV Video Music Awards του 1992. Στα παρασκήνια, ο Άξλ και η τότε κοπέλα του, το μοντέλο Στέφανι Σέιμουρ, πέρασαν μπροστά από τον Κέρτ και την Κόρτνει, που κάθονταν με τη νεογέννητη κόρη τους. Η Κόρτνεϊ χλεύασε τον Ρόουζ, ζητώντας του να γίνει νονός της Φράνσις. Τότε, ο Αξλ είπε στον Κερτ:

«Κλείσε το στόμα της σκύλας σου, αλλιώς θα σε πάω κάτω στο πεζοδρόμιο». Ο Κερτ γύρισε στην Κόρτνεϊ και είπε σαρκαστικά: «Σκάσε, σκύλα!»
Σε μια συνέντευξη, λίγο αργότερα ο Κομπέιν αφηγήθηκε την παρασκηνιακή συνάντηση με τον Άξλ και προσέβαλε ξανά τους Guns N’ Roses. Ονόμασε επίσης τον Άξλ «ένα γαμημένο σεξιστή, ρατσιστή και ομοφοβικό.

Συνέχισε λέγοντας «Δεν μπορείς να είσαι με το μέρος του και να είσαι με το μέρος μας. Λυπάμαι που πρέπει να το πω έτσι, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Και επιπλέον δεν μπορούν να γράψουν καλή μουσική».

Αργότερα, ο Ρόουζ επρόκειτο να κλείσει το show με ένα ντουέτο του «November Rain» με τον Έλτον Τζον, έτσι, ως προετοιμασία γι’ αυτό, υπήρχαν δύο πιάνα. Ο Κομπέιν είχε εντοπίσει τα πιάνα και σχεδίαζε να διασκεδάσει μαζί τους με τον μόνο τρόπο που ήξερε.

«Έφτυσα το πληκτρολόγιο του Αξλ, ή αυτό ή θα τον έδερνα». «Είδα το πιάνο του εκεί, και έπρεπε απλώς να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία και να φτύσω μεγάλους καλλιτέχνες στα πλήκτρα τους».

Ωστόσο, το πιάνο στο οποίο είχε φτύσει  δεν ήταν του Axl αλλά του Έλτον Τζον. Σε απάντηση, πολλά μέλη των Guns ‘N’ Roses και η συνοδεία τους προσπάθησαν να ανατρέψουν το τρέιλερ των Nirvana. Το συγκρότημα δεν ήταν εκεί και τα μόνα άτομα μέσα ήταν το μωρό Φράνσις και η νταντά της. Προφανώς, μόλις συνειδητοποίησαν ότι το παιδί ήταν μέσα στο τρέιλερ, σταμάτησαν.

Το τέλος της κόντρας

Όσο γρήγορα είχε ξεκινήσει η κόντρα, το ίδιο γρήγορα έσβησε. Αιτία ήταν ο θάνατος του Κερτ Κομπέιν. Λίγους μήνες πριν την αυτοκτονία του τραγουδιστή των Nirvana, ο Κομπέιν βρέθηκε να κάθεται δίπλα από τον Νταφ ΜακΚάγκαν των Guns n’ Roses, στο αεροπλάνο. Οι δύο καλλιτέχνες έλυσαν τις διαφορές τους μιλώντας για τον εθισμό τους στα ναρκωτικά.

Μετά τον θάνατο του Κομπέιν, ο ντράμερ των Guns ‘N’ Roses, Ματ Σόρουμ, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επικοινώνησαν με τον Ντέιβ Γκρόλ για να δουν πώς είναι. Αυτό είναι κάτι που ο ντράμερ των Nirvana δεν ξέχασε ποτέ και οι δύο άντρες σήμερα είναι πλέον καλοί φίλοι.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours