Που ειναι ο Λεμονης οεο?

Η Ευρώπη θέλει παίκτες, όχι media και προπαγάνδα. Ο Ολυμπιακός ξέρει από μαύρες σελίδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά το 0-4 εντός έδρας από τη Μακάμπι Χάιφα συνιστά την ξεφτίλα του αιώνα που φέρει τη σφραγίδα διοίκησης και προπονητή.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα σπανίως είναι περίπλοκα. Είτε σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, είτε σε θέματα σχεδιασμού, συνήθως όπως στρώνεις, έτσι κοιμάσαι. Ο Ολυμπιακός που… κοιμόταν σταθερά στο μεγαλύτερο διάστημα της περσινή σεζόν, δεν άλλαξε πλευρό ούτε στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, έμεινε «γυμνός» από δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, έμεινε χωρίς φρέσκες ιδέες και χωρίς πλάνο από τον Πέδρο Μαρτίνς, έμεινε για ένα ακόμη 90λεπτο χωρίς καν να βρει μια ευκαιρία με στρωτό ποδόσφαιρο, έμεινε να παίζει με το ρόστερ της… Νότιγχαμ Φόρεστ ή με παίκτες που απέδειξαν ότι δεν μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα… ξύπνησε απότομα. Οι Ισραηλινοί έκαναν το πάρτι της ζωής τους στο Καραϊσκάκη, διέλυσαν τους θλιβερούς πρωταθλητές Ελλάδας με 4-0 -σε μια από τις χειρότερες βραδιές της ερυθρόλευκης ιστορίας- και δικαίως πέρασαν στην 3η προκριματική φάση του Champions League ως η ξεκάθαρα καλύτερη ομάδα και στα 180 λεπτά. Δύο γκολ ο Πιερό (61′, 65′), ένα από Σερί (5′) και Φανί (87′) στην αρχή και το τέλος του αγώνα. Πλέον οι Πειραιώτες πάνε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League με αντίπαλο τη -γνώριμη από πέρσι- Σλόβαν Μπρατισλάβας. 

Χωρίς σχέδιο, χωρίς… ελπίδα

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε την ομάδα του και πάλι χωρίς το παραμικρό σχέδιο για να φτάσει στη νίκη, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τρεις αμυντικούς χαφ, άφησε στον πάγκο Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Καρβάλιο, Αγκιμπού και Εμβιλά, δηλαδή τους μοναδικούς παίκτες που έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν παιχνίδι και μοιραία… μετά το τρίτο γκολ της Μακάμπι, άκουσε τον κόσμο να τραγουδά -προφανώς ειρωνικά- το όνομα του Κώστα Φορτούνη. Το παιχνίδι μάλιστα φάνηκε ότι θα στράβωνε από πολύ νωρίς και παρότι υπήρχε όλος ο χρόνος, κανείς δεν μπόρεσε να προσφέρει το παραμικρό, ούτε όσοι αγωνίστηκαν, ούτε φυσικά ο πάγκος. 

Γενικά ότι και να ειπωθεί για την εμφάνιση αυτή των Πειραιωτών, στον πρώτο «τελικό» της σεζόν, θα είναι κάτι λιγότερο από λίγο. Δεν μπήκαν ποτέ στο ματς, ξεκίνησαν με πολλά λάθη, με κακά διωξίματα, με έναν Βατσλίκ εκτός τόπου και χρόνου κάνοντας ντρίμπλες στην μικρή περιοχή του, ενώ την ίδια ώρα οι της Μακάμπι αντίθετα έκαναν άψογα όλα αυτά που υποτίθεται θα έπρεπε να κάνει η ομάδα που παίζει στην έδρα της: πρέσαραν με… μανία, έβαλαν τα πόδια στη φωτιά, έριξαν τις… ψιλές τους σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και όπως φάνηκε όλα αυτά απέδωσαν καρπούς αφού οι παίκτες του Μαρτίνς… μάσησαν γρήγορα και δεν ξύπνησαν ποτέ από τον λήθαργο. Η τρομερή πίεση της Μακάμπι στη μπάλα δεν επέτρεψε ούτε μία αξιόλογη επίθεση του Ολυμπιακού για σχεδόν ένα ολόκληρο ημίχρονο. Από το τέταρτο και μετά κάπως κυκλοφόρησαν μπάλα οι γηπεδούχοι, όμως και πάλι  η Μακάμπι αντιμετώπιζε εύκολα όσα δοκίμαζαν οι παίκτες του Μαρτίνς. 

Γρήγορο 0-1 και… καληνύχτα πρόκριση

Άλλωστε, από το 5ο λεπτό είχαν και το υπέρ τους σκορ να διαχειρίζονται. Ο Σερί ήταν αυτός που πέτυχε το 0-1 με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με τον Βατσλίκ να φέρει ευθύνη στη φάση. «Χαζό» ήταν και το φάουλ του Ζινκερνάγκελ στον σκόρερ νωρίτερα, με τη μπάλα να είναι εκτός κινδύνου. Στο 12′ ο Ολυμπιακός ζήτησε ορθά πέναλτι σε μια φάση που ο Τικίνιο πήρε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ, με τον Πλάνιτς να βρίσκει τη μπάλα με το χέρι, ωστόσο -ελλείψει VAR- ο Πολωνός ρέφερι δεν είδε καν ότι η μπάλα ακούμπησε σε παίκτη της Μακάμπι και δεν έδωσε ούτε το κόρνερ. Είδε αντιθέτως το χέρι του Μπουχαλάκη σε κοντρόλ, λίγο πριν σκοράρει ο Κρητικός στη φάση του 24′, τέρμα το οποίο ορθώς ακυρώθηκε. 

Αξιοσημείωτο της εικόνας του αγώνα, ήταν ότι ο Ολυμπιακός έκανε την πρώτη του καλή επίθεση με σωστή και γρήγορη κυκλοφορία μπάλας στο 45′, όταν ο Μασούρας σούταρε άουτ λίγο έξω από την περιοχή. Στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βατσλίκ «ρέφαρε» τις κακές του ενέργειες όταν έπιασε το τετ-α-τετ του Ντέιβιντ μετά από διώξιμο του αντίπαλου τερματοφύλακα, σε μια φάση που έμεινε το 0-1, αλλά και που έδειξε ότι το βράδυ δεν είχε τελειώσει για τον Ολυμπιακό…

Ακόμη χειρότερος στο δεύτερο…

Η κατοχή της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο ήταν στο 65% για τον Ολυμπιακό που κατάφερε να κάνει μια τρύπα στο νερό για δέκατο φετινό ματς, μετά τα 8 φιλικά και τα δύο πρώτα πλέον επίσημα. Και πάλι η δημιουργία ήταν μηδενική στη μεσαία γραμμή, ανασταλτικά και πάλι υπήρξαν τεράστια προβλήματα σε ατομικό επίπεδο και κάπως έτσι, ήρθε εν πολλοίς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Στο 60′ ο Τικίνιο είχε ένα σουτ που κόπηκε και αυτή ήταν η τελευταία ερυθρόλευκη φάση που είχε νόημα στο ματς. Ένα λεπτό μετά, η Μακάμπι βρήκε και το 0-2 όταν μετά από ωραία σέντρα του Χαζίζα, ο Πιερό σκόραρε με καρφωτή κεφαλιά και τελείωσε το ματς και την πρόκριση. Ο Ολυμπιακός εκεί τελείωσε και σε πνευματικό επίπεδο και μοιραία ακολούθησε η ολοκληρωτική διάλυση. Ένα ακόμη γκολ στο 65′ από τον Πιερό με νέα κεφαλιά κάτω από τα πόδια του Βατσλίκ, έπειτα από σέντρα του Κορνού και 0-3. Το κερασάκι στην τούρτα πρόκρισης της Μακάμπι έβαλε ο Φανί στην έξοχη αντεπίθεση του 87ου λεπτού, με μακρινό χαμηλό σουτ που νίκησε τον Βατσλίκ ο οποίος και πάλι είχε τραγική αντίδραση. 

Σε όλο το ματς, η Μακάμπι Χάιφα ήταν η μοναδική ομάδα που έπαιξε ποδόσφαιρο, αυτή με το πλάνο νίκης, αυτή που κράτησε και διαχειρίστηκε το υπέρ της αποτέλεσμα και αυτή που αξίζει τόσο την πρόκριση, όσο και το συγκεκριμένο σκορ. Ο δε θλιβερός και γυμνός από κάθε άποψη Ολυμπιακός, θα αρκεστεί πλέον στο να… προσπαθήσει να πείσει το κοινό του ότι η χρονιά δεν χάθηκε, ότι δεν υπάρχει καμία αποτυχία αν μπει στους ομίλους του Europa ή του Conference και ότι όλα -θα- αλλάξουν. Μέχρι τότε, η ατάκα του Κώστα Μανωλά είναι αυτή που περιγράφει και όλα όσα αισθάνονται οι οπαδοί της ομάδας που την παρακολουθούν εδώ και μήνες να σέρνεται, που βλέπουν όλα όσα δεν γίνονται και καταλαβαίνουν όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και αυτοί δεν μπορούν κάνουν το παραμικρό: 

«Ντροπή».

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς / 4-3-3): Βατσλίκ, Βρσάλικο, Μανωλάς, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Κανέ (62′ Ελ Αραμπί), Μπουχαλάκης (46′ Καρβάλιο), Μ. Καμαρά (77′ Εμβιλά), Ζίνκερναγκελ (62′ Κούντε), Μασούρας (68′ Βαλμπουενά), Τικίνιο.
Μακάμπι Χάιφα (Μπαράκ Μπακχάρ / 4-3-3): Κοέν, Σούντγκρεν, Πλάνιτς, Γκόλντμπεργκ, Κορνού (72′ Μεναχέμ), Σερί (78′ Ατζίλι), Λαβί, Μοχάμεντ, Αζίζα (73′ Οφρί), Πιερό (86′ Ρουκάβιτσα), Νταβίντ (78′ Φανί).
Διαιτητής: Ντάνιελ Στεφάνσκι (Πολωνία)
Βοηθοί: Νταβίντ Γκόλις (Πολωνία), Μίχαλ Ομπούκοβιτς (Πολωνία)
Τέταρτος: Τόμας Βάιτζα (Πολωνία)

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours