Η «μαφία του λουκουμά»:εξαρθρωθηκε στη Θεσσαλονικη

Σοκάρει η δράση κυκλώματος εκβιαστών που, μεταξύ άλλων, εξανάγκαζε ανθρώπους να πωλούν λουκουμάδες σε παραλίες της Χαλκιδικής. Προφυλακίστηκε 39χρονος που φέρεται ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο κύκλωμα των εκβιαστών, της αποκαλούμενης και «μαφίας του λουκουμά», συμμετείχαν Έλληνες, ηλικίας από 17 (!) έως 52 ετών! 12 τα μέλη της οργάνωσης που εξαρθρώθηκε ύστερα από τις έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου.

Τα μέλη του κυκλώματος, εκτός από εκβιασμούς, εμπλέκονται και σε περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων και άλλων αδικημάτων. Σε βάρος των 12 έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, εκβίασης, εμπορίας ανθρώπων, παράβασης νομοθεσίας που αφορά στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβασης του Νόμου περί όπλων.

Η δράση τους
Ως αρχηγός της «μαφίας του λουκουμά» εμφανίζεται ένας 39χρονος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 39χρονος άνδρας ανάγκαζε ανθρώπους με καταγωγή απο την Αλβανία να εργάζονται σε 19 παραλίες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής ως πωλητές λουκουμάδων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Η εγκληματική ομάδα προκειμένου να δρα και να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά τα σημεία αυτά, που είναι άκρως επικερδή, μεταχειρίζονταν εκβιαστικές μεθόδους και πρακτικές. Σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις, ο 39χρονος και η ομάδα φαίνεται πως χρησιμοποίησαν απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των θυμάτων τους, ενώ παράλληλα προκάλεσαν σωματικές βλάβες και χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα.

Θύματα τους ήταν όχι μόνο πωλητές αλλά και ιδιοκτήτες beach bar και υπάλληλοι εταιρειών security.

Σε μία περίπτωση, ο 39χρονος είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου για υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας σε περιοχή της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2021.

Σε ορισμένα beach bar, με απειλές, απαιτούσε να παρέχει ο ίδιος προστασία και αν δεν υπέκυπταν οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις απειλές ζητούσε την παύση της λειτουργίας τους.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης, ότι ο 39χρονος σε μία περίπτωση είχε εκβιαστικά πάρει λεφτά για να μην αποκαλύψει δύο ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν κλέψει πελάτισσα με πρόβλημα υγείας. Με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες δύο ακίνητα της ίδιας πελάτισσας. Επίσης, σε άλλες δυο περιπτώσεις, ανέλαβε την εκβιαστική είσπραξη ποσών για λογαριασμό άλλων ατόμων.

Συνεργός του τον προμήθευσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο και φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ενώ άλλος συνεργός του απέκρυψε για λογαριασμό του ένα πιστόλι.

Ο 39χρονος προφυλακίστηκε, ενώ ελεύθεροι με εγγύηση, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους αφέθηκαν οι συνεργοί του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *