1/7 ξεκινά ο προσωπικός γιατρός-Τι πρέπει να ξέρουμε

Ο προσωπικός γιατρός κάνει πρεμιέρα και από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία των εγγραφών από τους πολίτες. Η εγγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που αναμένεται να ανοίξει, θα μπορεί όμως να γίνεται και από το προσωπικό των δημόσιων φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας ή και τους ίδιους τους ιατρούς, με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη. Εγγραφές θα μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία.

Ο προσωπικός γιατρός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα αποτελέσει την “πύλη εισόδου” για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας, καθώς θα παραπέμπει στους ιατρούς ειδικοτήτων, θα συνταγογραφεί, θα δίνει παραπεμπτικά για εξετάσεις και πρόσβαση στα νοσοκομεία, θα καθοδηγεί για προληπτικές εξετάσεις και θα έχει την ευθύνη για την τήρηση του ιατρικού φακέλου.

Ξεκινούν οι εγγραφές

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν και η επιλογή θα γίνεται ελεύθερα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό με τους κωδικούς taxisnet.

Οι άνω των 16 ετών, θα μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό ιατρό, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας, ο οποίος είναι γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας, αλλά και ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά ιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη “μη διαθέσιμος”. Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.

Σημειώνεται πως οι εγγραφές των ανηλίκων κάτω των 16 ετών σε παιδιάτρους θα γίνει στη συνέχεια και στόχος είναι το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα είναι σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Αντικίνητρα για όσους δεν εγγραφούν

Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι υποχρεωτικός, εντούτοις τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά οδηγούν στην εγγραφή.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 01-01-2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Για όσους δεν εγγραφεί θα υπάρχει πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής. Επίσης θα υπάρχει πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, κατά 10%.

Πως θα γίνονται οι παραπομπές

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες παραπομπών:

– η απλή παραπομπή, με ισχύ τριάντα ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,

– η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Ο ιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν απαιτείται παραπομπή. Αυτά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών.

Για κάθε παραπομπή θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσκεψη από τον ιατρό ειδικότητας όπου θα καταχωρίζονται τα αποτελέσματα της παραπομπής, τα οποία θα καθοριστούν παραμετρικά και θα ενημερώνουν αντίστοιχη ενότητα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του πολίτη.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours