nJoy cinema:Ο Michael Bay απασφαλίζει τελείως στο Ambulance

η νέα ταινία που απόλαυσα περισσότερο για αυτή την εβδομάδα ήταν το Ambulance του Michael Bay

Περιμένοντας να ξεκινήσει το Ambulance, συνειδητοποίησα ότι έχουμε να δούμε Michael Bay εκτός Transformers franchise στη μεγάλη οθόνη από το The Island του 2005. Οι προσδοκίες μου για τη νέα του ταινία ήταν μετρημένες, αλλά επίφοβες.

Καταρχάς ήθελα να λιώσω στην καρέκλα μου και να δω τον Jake Gyllenhaal να μου ουρλιάζει επί 2 ώρες και 16 λεπτά. Μη ρωτήσετε περισσότερα, χρειαζόμουν μία τονωτική ένεση αυτές τις μέρες και ο Gyllenhaal έχει περάσει εδώ και χρόνια στη Nicolas Cage φάση του. Θα ήταν ό,τι έπρεπε. Αυτή ήταν η ρεαλιστική από τις προσδοκίες μου. Ήθελα όμως επίσης και να μην υποστώ σεξιστικά πλάνα από τη νέα του ηρωίδα, την Cam της Eiza González. Αυτό δεν ήταν ρεαλιστικό. Βαριανάσαινα ήδη για να πω την αλήθεια. Υποθέτω δεν είναι κάτι που περνάει όλος ο κόσμος με τις ταινίες του Bay, όμως είναι αμαρτία να θες να δεις ένα στιβαρό πιστολίδι και να προετοιμάζεσαι ήδη για τον κάζουαλ σεξισμό της ημέρας.

Το Ambulance όμως με αιφνιδίασε. Η κάμερα του Bay ήταν τίμια με τη González, μάλλον γιατί είχε πάρα, πάρα πολλές άλλες δουλειές να κάνει. Να βρεθεί στα πιο αναίτια και απίθανα σημεία (σε μία σκηνή ο φακός «τρέχει» προς το ασθενοφόρο του τίτλου αλλά αφού πρώτα περάσει κάτω από μία γέφυρα που βρίσκεται απέναντί του, σε άλλες σκηνές η κάμερα χαμηλώνει για να πέσουν άνθρωποι λίγες σπιθαμές μπροστά της ξαφνιάζοντας τον θεατή).

Να στροβιλιστεί γύρω από τους χαρακτήρες και από τον εαυτό της. Να ανοίξει για να χωρέσει όσα περισσότερα μπορούσε από το περιβάλλον της και μετά να αρχίσει να τα κυνηγάει ένα-ένα. «Θέλουμε όλα τα πράγματα», αυτό πρέπει να είπε ο Bay στον διευθυντή φωτογραφίας του (Roberto De Angelis) και ο άνθρωπος έκανε την καλύτερη γυμναστική της ζωής του. Πως όλα αυτά ενορχηστρώνονται σε μία φρενήρη συμφωνία αντί να γίνουν το πιο κακόφωνο θέαμα είναι εντυπωσιακό, ακόμα και για τον Michael Bay που ξέρει να στήνει αξιομνημόνευτη δράση – για καλό και για κακό.

Ο Michael Bay στο σετ του Ambulance

To γεγονός ότι δεν έκανε ποτέ του κινηματογραφική οικονομία έχει υπάρξει η κύρια σύγκρουσή του με τους κριτικούς (καθόλου τυχαία πολύ περισσότερο από τον σεξισμό του), που αντιμετωπίζουν κάθε ταινία του σαν προϊόν κινηματογράφησης ενός ανώριμου, άτεχνου εφήβου που ήπιε 20 Red Bulls και έκλεψε την κάμερα από τον πατέρα του για να σπάσει πλάκα. Δεν απέχει μίλια αυτό από τον Michael Bay, αλλά υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του.

Σκέψου το πρώτο car chase του Bad Boys II. Οι πρωταγωνιστές ορμούν πίσω από τους εκτελεστές που καταδιώκουν τη Syd και αυτό που ακολουθεί είναι μία υπέροχα χορογραφημένη καταδίωξη γεμάτη γελοίο κουβεντολόι, καταιγισμό πυροβολισμών και αδιανόητες ζημιές για την πόλη του Μαϊάμι. Για αυτά τα δέκα περίπου λεπτά, δεν υπήρχε στιγμή θαμπάδας και νωθρότητας. Χρώματα, σφαίρες, φωνές, ήταν όλα ασταμάτητα. Άφηναν όμως χώρο και για characterization, σκιαγραφώντας τους ήρωες μέσα από τις αποφάσεις τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ambulance όπου οι τρεις πρωταγωνιστές χωράνε στα αμερικανικά αρχέτυπα του Ήρωα και του Εγκληματία με καλοδεχούμενη απλοϊκότητα. Ο Danny του Jake Gyllenhaal είναι ο παράτολμος ληστής στα όρια της παράνοιας που πείθει τον αδερφό του να τον συνοδεύσει στη μεγαλύτερη κλοπή του. Ο Will, ο αδερφός του που υποδύεται ο Yahya Abdul-Mateen II (ξέρω τι σκέφτεσαι, το ξέρει κι η ταινία που ακουμπάει ζητήματα συμπεριληπτικότητας, να κάτι απρόβλεπτο για Bay), είναι ο βετεράνος πολέμου που δε θέλει να μπλέξει αλλά αναγκάζεται επειδή η ζωή της γυναίκας του εξαρτάται από αυτά τα χρήματα. Η Cam της González είναι η σκληροτράχηλη διασώστρια που γίνεται όμηρή τους γιατί βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Όλοι τους προσπαθούν να επιβιώσουν, όλοι τους θα ποζάρουν σε στιλ Bay όσο θα παλεύουν μεταξύ τους και με τον εαυτό τους.

Μέχρι τον μακροσκελή επίλογό του το Ambulance είναι αγνά αστείο και συνειδητά χαζοβιόλικο (η ταχύτητα σε μία σκηνή καταδίωξης κυριολεκτικά ανακόπτεται γιατί ο σκύλος ενός αστυνομικού κινδυνεύει να βρεθεί εν μέσω πυρών). Μετά πιάνει έναν μελοδραματικό τόνο που το προσγειώνει απότομα, αλλά τα φινάλε δεν ήταν ποτέ το φόρτε του συγκεκριμένου σκηνοθέτη.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *