“H μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος”του Philippe Minyana…

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, 20:30 στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης

Μια πρωτότυπη παράσταση που συντίθενται από διαφορετικά αφηγηματικά μέσα, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα φαντασιακό και εφιαλτικό μικρόκοσμο είναι “Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος”, του Γάλλου συγγραφέα Philippe Minyana, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη .

Μια παράσταση όπου ο κόσμος των ηθοποιών συναντιέται με τον μυστηριακό κόσμο των μικρών γλυπτών (μινιατούρες). Ο παρών θεατρικός χρόνος συνδιαλέγεται με τη video art. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημένο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύουν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντας επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί στο φημισμένο Φεστιβάλ της Αβιβιόν (2021) με μεγάλη επιτυχία – και οι τρεις παραστάσεις του ήταν sold out!
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου της Πρόκνης και της Φιλομήλας από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Το έργο προέκυψε κατόπιν παραγγελίας από την Comedie Francaise, ξεκινώντας την έναρξη ενός κύκλου επανεξέτασης των κλασικών κειμένων.

Ο Philippe Minyana είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς, με περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα και λιμπρέτα, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας.
Στο έργο αυτό δημιουργεί ένα σκληρό κείμενο, που κινείται μεταξύ αφήγησης και θεατρικής δράσης, πλάθοντας έναν κόσμο γεμάτο διαστροφή, χυδαιότητα και εκδίκηση. Τα πρόσωπα μπαίνουν σε ένα τραγικό κύκλο αίματος, που θα κλείσει μόνο όταν θα έχουν συντριβεί ολοκληρωτικά. Ωστόσο, ο Minyana -πιστός στο μύθο του Οβίδιου- δίνει στο φινάλε μια “δεύτερη ευκαιρία” στους ήρωες, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά· απελευθερώνονται και λυτρώνονται από την ανθρώπινη μοίρα, με την ελπίδα μιας νέας ζωής.

Η παράσταση παρουσιάζεται με γαλλικούς υπέρτιτλους 
Κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών

Κείμενο: Philippe Minyana
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή
Video art/φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα)
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Παντελής Δεντάκης
Τεχνικός Σύμβουλος: Παναγιώτης Φουρτούνης
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Παραγωγή: Black Forest 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου  της  Θεσσαλονίκης. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Δευτέρα 14 Μαρτίου στις  20:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Α Ζώνη – 20€, Β Ζώνη 15€ , και 13€ (* φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών – στην ζώνη Β’) 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
www.tch.gr, τηλ. 2310 895 839
Εκδοτήρια Πλατεία Αριστοτέλους, www.ticketservices.gr.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours