«Freed from Desire»: Το «ταξίδι» του hit των 90’s στα ποδοσφαιρικά γήπεδα του κόσμου, μέχρι την «Opap Arena»

Πώς ένα τραγούδι 25 ετών για τις βουδιστικές αξίες που γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από μια Ιταλίδα «ταξιδεύει» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Όταν το 1997, η 22χρονη (τότε) Γκάλα Ριτσάτο τραγούδησε το «Freed from Desire», σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί πως παρά την παγκόσμια επιτυχία του, πολλά χρόνια μετά, θα γίνει ο ρυθμός στα χείλη εκατομμυρίων φιλάθλων, πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων. Κι όμως συνέβη και έχει γίνει… «ποδοσφαιρική» επιτυχία σε επίπεδο συνθημάτων.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι στίχοι δεν αφορούν τον «βασιλιά» των σπορ αλλά την απόρριψη του καταναλωτισμού και της απληστίας. «Ήθελα να σώσω τον κόσμο με τη βουδιστική αντίληψη του να μη θέλεις περισσότερα», έχει πει μεταξύ άλλων η Γκάλα, αναφερόμενη στους στίχους του τραγουδιού, που έχει γράψει η ίδια.

Η ιστορία και η επιτυχία του τραγουδιού

Η Γκάλα Ριτσάτο είναι η ερμηνεύτρια του πιο… γνωστού πλέον hit στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ωστόσο το ίδιο το τραγούδι όταν κυκλοφόρησε είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία.

Ήταν ένα εξ’ αυτών που είχαν συμπεριληφθεί στο πρώτο άλμπουμ της Ιταλίδας τραγουδίστριας, με τίτλο «Come into my Life».

Το «Freed from Desire» όμως είχε ξεχωρίσει και αμέσως έγινε παγκόσμια επιτυχία, ωστόσο η ίδια η ερμηνεύτρια στις επόμενες δισκογραφικές της δουλειές δεν έκανε κάτι ανάλογο, παρά το δυναμικό της ξεκίνημα.

Το τραγούδι αποδείχθηκε διεθνώς δημοφιλές, φτάνοντας στο Νο1 στη Γαλλία και το Βέλγιο και στο Νο2 του UK Singles Chart το καλοκαίρι του 1997.

Συγκεκριμένα το κομμάτι κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 1997, φτάνοντας στο νούμερο δύο και μένοντας οκτώ εβδομάδες στο top 10 και συνολικά 14 εβδομάδες στο top 75.

Το τραγούδι γράφτηκε και ερμηνεύθηκε από την Gala και παραγωγός ήταν ο Filippo Andrea Carmeni και ο Maurizio Molella.

Το come back του τραγουδιού αλλά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα
Εικοσιπέντε χρόνια μετά, επανέρχεται και ακούγεται σε όλα τα clubs και γενικότερα στα νυχτερινά μαγαζιά αφού ο ρυθμός του ξεσηκώνει.

Όμως μάλλον δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που κάνει… come back, αφού εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει πως αφού ο ρυθμός του ξεσηκώνει, δεν θα μπορούσε να λείψει από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Το «Freed from Desire» στην Ελλάδα και την «Opap Arena»
Το hit των 90’s έγινε ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ρυθμός για πολλούς φιλάθλους διεθνώς, ενώ στη χώρα μας οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι εκείνοι που το έκαναν ένα από τα πιο αγαπημένα και «δυνατά» συνθήματα που ακούγονται στην «Opap Arena».

Συγκεκριμένα, οι Ενωσίτες που έχουν επιστρέψει στο «σπίτι» τους στην «Opap Arena», στη Νέα Φιλαδέλφεια, δημιούργησαν ένα σύνθημα στηριζόμενο στον ρυθμό του συγκεκριμένου τραγουδιού με τίτλο «Forza ΑΕΚΑΡΑ».

Έτσι, τις ημέρες που η ΑΕΚ αγωνίζεται στην έδρα της, είναι εκείνο που «κυριαρχεί» ανάμεσα στα άλλα και μάλιστα κάθε φορά ακούγεται το «Freed from Desire» από τα μεγάφωνα του γηπέδου, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει το τραγούδι στις κερκίδες, με τους Ενωσίτες να κάνουν κυριολεκτικά… «πάρτι».

Επίσης, στο «ρεφρέν» του συνθήματος, χαμηλώνει ελάχιστα η μουσική, ώστε να ακουστεί το «Forza ΑΕΚΑΡΑ», ενώ χαρακτηριστική είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται με τα φώτα του γηπέδου.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως, πλέον, όποιος ΑΕΚτζης ακούει το «Freed from Desire», αρχίζει να σιγοτραγουδάει το σύνθημα.

Πώς ξεκίνησε να γίνεται σύνθημα στον υπόλοιπο κόσμο
Το πότε ξεκίνησε ακριβώς αυτό το τραγούδι να γίνεται σύνθημα για τους φιλάθλους ανά τον κόσμο, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Ωστόσο, η πρώτη γνωστή χρήση του τραγουδιού ως ποδοσφαιρικό άσμα έγινε τον Απρίλιο του 2011 – πέντε ολόκληρα χρόνια προτού ο Will Grigg γίνει απροσδόκητα διάσημος – όταν οι οπαδοί της ομάδας Bohemians άλλαξαν τον εναρκτήριο στίχο «My love has got no money/He’s got his strong beliefs» στο «The Bohs have got no money/We’ve got a bag of Es».

Πήρε νέα πνοή από τους οπαδούς της Wigan Athletic – και συγκεκριμένα από έναν φίλαθλο που ονομάζεται Sean Kennedy.

Ο Kennedy ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube με τον εαυτό του να τραγουδάει το «Will Grigg’s On Fire», ένα αφιέρωμα των οπαδών της Wigan στον επιθετικό τους.

Πάρα πολύ γρήγορα έγινε viral, υιοθετήθηκε από τους οπαδούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Euro 2016 εκείνου του καλοκαιριού και έγινε ένας καλόπιστος ποδοσφαιρικός ύμνος, τον οποίο τροποποίησαν οι οπαδοί αμέτρητων ομάδων για τους δικούς τους παίκτες.

Η Γουίγκαν ήταν τόσο ευχαριστημένη που έδωσε στον Κένεντι ένα δωρεάν εισιτήριο διαρκείας, αν και αποδείχθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ο πρώτος που μετέφερε το αγαπημένο τραγούδι της πίστας στις κερκίδες.

Οι οπαδοί της Newcastle United έσπευσαν να επισημάνουν ότι τραγουδούσαν το «Mitro’s On Fire» για τον Aleksandar Mitrovic μήνες νωρίτερα, και υπήρχαν πλάνα που τους έδειχναν να το τραγουδούν για να το αποδείξουν.

Οι οπαδοί της Μπρίστολ Σίτι ενοχλήθηκαν επίσης που η Γουίγκαν πήρε τα εύσημα, ενώ είχαν τραγουδήσει το «Freeman’s On Fire», για τον Λουκ Φρίμαν, πολλά χρόνια πριν.

Το «Freed from Desire» στην Ιταλία
Η ερμηνεύτρια του τραγουδιού είναι γεννημένη στο Μιλάνο, οπότε δεν θα μπορούσε να μην γίνει σύνθημα και σε ομάδες της Ιταλίας.

Στις κερκίδες του «Σαν Σίρο», στήνεται επίσης «πάρτι» από τους οπαδούς της Μίλαν όταν το τραγούδι ακούγεται στα μεγάφωνα.

Ενώ και οι οπαδοί της πρωταθλήτριας φέτος, Νάπολι δεν θα μπορούσαν να μην γιορτάσουν την κατάκτηση του τίτλου με συνθήματα στο ρυθμό του γνωστού τραγουδιού.

«Συνδέθηκε» δια παντός με το ποδόσφαιρο
Ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Ελβετία και η Πολωνία το επέλεγαν ως το τραγούδι πανηγυρισμού όταν θα σκόραραν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, εκτός από το ποδόσφαιρο, ακούγεται πλέον και σε αγώνες μπάσκετ, ράγκμπι και βόλεϊ.

Όμως όποιος κι αν διεκδικεί την πρωτιά, ένα είναι το σίγουρο. Έχει γίνει το απόλυτο hit-σύνθημα για πάρα πολλές ομάδες.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours